Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Κέικ καρότου

  • Χρόνος Μαγειρέματος1 hr 10 min
  • ΜερίδεςΜερίδες 10
recipe image Κέικ καρότου

Υλικά

  • 350 γραμμάρια καρότα τριμμένα
  • 2 κουταλιές του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • Φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • 4 αυγά
  • 375 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
  • 80 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού από 1/2 πορτοκάλι
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα της φόρμας)

Θρεπτικεσ πληροφοριεσ

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Αλείφουμε εσωτερικά τη φόρμα μας με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε και αδειάζουμε όσο περισσεύει.
  2. Τοποθετούμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε το Βιτάμ που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ξεκινάμε να χτυπάμε με ηλεκτρικό σύρμα ή με στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα στο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε, συνεχώς, σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ και την κανέλα. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στη ζύμη μας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα στερά.
  6. Τέλος, προσθέτουμε στη ζύμη τα καρότα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να ανακατευθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα μας.
  7. Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά ή έως ότου, βυθίζοντας ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ μας, βγαίνει καθαρό (αυτό σημαίνει ότι έχει ψηθεί). Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  8. Βάζουμε το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και σιγά-σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο.
  9. Εάν επιθυμούμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε με καρότα από πάστα αμυγδάλου (marzipan) ή φοντάν.