Γλυκά και ζαχαρωτά
Γαλατόπιτα με πορτοκάλι
Μερίδες 10

Ingredients
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
- 1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι
- 1/4 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ
- 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
- Αλεύρι για το άνοιγμα
- 1/2 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
- 100 γραμμάρια Βιτάμ soft
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
- 3 βανίλιες
- Φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 1/2 πορτοκάλι)
- 5 αυγά
- 1/2 ποτήρι Βιτάμ soft
- Καστανή ζάχαρη για την κρούστα
- Βιτάμ κλασικό (λιωμένο για το ταψί)
- Αλεσμένη κανέλα για το πασπάλισμα
Execution
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό.
- Ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.
- Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια, στο μέγεθος ενός λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δύο πλευρές της.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100 γραμμάρια Βιτάμ, τη ζάχαρη και το γάλα.
- Βράζουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα της κουζίνας. Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά και, με γρήγορες κινήσεις, τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
- Αλείφουμε με Βιτάμ ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυό χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τειχώματα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας έναν ωραίο γείσο.
- Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι Βιτάμ, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.

