Βασιλόπιτα κέικ με αμύγδαλο, μανταρίνι και καρδάμωμο

Υλικά
Υλικά για το κέικ
  • 200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό (και λίγο έξτρα για το ταψί)
  • 460 γραμμάρια ζάχαρη
  • 340 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 160 γραμμάρια αμύγδαλα λευκά χτυπημένα σε σκόνη στο μούλτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού καρδάμωμο (κακουλές)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύσμα μανταρινιού (π.χ. σατσούμα)
  • 200 ml χυμός μανταρίνι φρεσκοστιμμένος
Υλικά για το γλάσο
  • 250-500 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • Χυμός μανταρίνι φρεσκοστιμμένος (όσο πάρει, περίπου 4-7 κουταλιές της σούπας)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C αέρα (ή 180°C αντιστάσεις). Απλώνουμε λίγο Βιτάμ σε φόρμα 25 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο (και στα πλαϊνά) και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα.
  2. Χτυπάμε με μίξερ το Βιτάμ κλασικό με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, να αφρατέψει.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, το αμύγδαλο, το καρδάμωμο, το τζίντζερ, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά στο μπολ με το Βιτάμ, χτυπώντας στο ενδιάμεσο, να ενσωματωθεί κάθε αυγό. Ρίχνουμε και το ξύσμα μανταρινιού και ξαναχτυπάμε να ανακατευτεί.
  5. Προσθέτουμε, εναλλάξ, το 1/3 του μείγματος αλευριού, το μισό χυμό μανταρινιού, ακόμα 1/3 αλεύρι, χυμό και, τέλος, το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε στο ενδιάμεσο, να ενσωματωθούν τα υλικά, πριν συνεχίσουμε. Θέλουμε να μη φαίνεται πια αλεύρι, αλλά δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα σε αυτή τη φάση.
  6. Προσθέτουμε στο μείγμα ζάχαρης-αυγών το 1/3 του μείγματος αλευριού. Χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το μισό χυμό ανανά και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε με τις ίδιες ποσότητες και, στο τέλος, ρίχνουμε το τελευταίο αλεύρι. Χτυπάμε να ενσωματωθεί.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε ένα φλουρί (ή το βάζουμε στο τέλος, όταν έχει ψηθεί η Βασιλόπιτα, από την κάτω πλευρά φυσικά). Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10-15 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αν έχει πάρει πολύ χρώμα το κέικ. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο, και αν βγει στεγνό ή με στεγνά ψίχουλα, είναι έτοιμο. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα.
  8. Για να φτιάξουμε το γλάσο βάζουμε την άχνη σε ένα μπολ και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό. Ανακατεύουμε καλά, μετά από κάθε κουταλιά, ακόμα και αν νομίζουμε πως δεν είναι αρκετό το υγρό. Όταν αρχίσει και γίνεται πηχτό μείγμα, μειώνουμε το χυμό που προσθέτουμε κάθε φορά. Δε θέλουμε να γίνει πολύ υδαρές. Περιχύνουμε το γλυκό και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Σημείωση: έχουμε αφήσει στο περίπου τις ποσότητες, για να βάλει ο καθένας όσο γλάσο θέλει. Εμείς, βάλα πολύ, αλλά αυτό ήταν κυρίως για λόγους φωτογράφισης. Μπορούμε να βάλουμε μόνο 250-300 γραμμάρια άχνη, για μια πιο λεπτή στρώση στο πάνω μόνο μέρος του κέικ.
2018-07-27T12:37:17+00:00