Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
close menuopen menu
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Ψαρονέφρι με σαλάτα από μαυρομάτικα φασόλια και σάλτσα από πετιμέζι
Χρόνος Μαγειρέματος50 λεπτά
Μερίδες6
Υλικά
Για τη σαλάτα
200 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
2 καρότα
2 πιπεριές πράσινες
2 κρεμμύδια φρέσκα
100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
300 γραμμάρια ντοματίνια
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
Μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ψαρονέφρι
4 τεμάχια ψαρονέφρι (περίπου 1 κιλού συνολικά)
50 ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
100 ml κρέμα γάλακτος
200 ml ζωμός μοσχαριού
50 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Execution
Για τη σαλάτα, ρίχνουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα καρότα, τις πιπεριές και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά ζάρια, και τα σοτάρουμε με το Βιτάμ κλασικό σε ένα τηγάνι, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματίνια, που έχουμε κόψει στη μέση, και περιχύνουμε με τον χυμό από το λεμόνι και το πετιμέζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψαρονέφρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πολύ καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε πολύ καλά το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το Βιτάμ κλασικό, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη στους 150ºC. Αφαιρούμε από το τηγάνι το ψαρονέφρι και το κρατάμε ζεστό.
Για τη σάλτσα, καθαρίζουμε το τηγάνι που μαγειρέψαμε το κρέας από τα καμένα λίπη και προσθέτουμε το πετιμέζι, τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος με τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να αρχίσει να δένει. Όταν αποκτήσει μια παχύρρευστη υφή, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το Βιτάμ κλασικό. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.