Λαχανικά
Μπριάμ ογκρατέν
Χρ. μαγειρέματος45 λεπτά
Μερίδες 4

Για το μπριάμ
- 4 μελιτζάνες
- 4 κολοκυθάκια
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 πατάτες
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- 3 ντομάτες
- Βασιλικός
Για τη σάλτσα Μορνέ
- 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 80 γραμμάρια αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Λίγο Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα)
Execution
- Για το μπριάμ, κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τις πατάτες σε φέτες και τηγανίζουμε το καθένα ξεχωριστά. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε φέτες, τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και τα ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη σάλτσα Μορνέ, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βιτάμ κλασικό, μέχρι να λιώσει, και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για 2 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε, σταδιακά, το γάλα και την κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους, τη μισή ποσότητα γραβιέρας, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το αλείφουμε με Βιτάμ. Τοποθετούμε τα μισά λαχανικά που έχουμε τηγανίσει, αλάτι, πιπέρι και τα καλύπτουμε με λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και φύλλα βασιλικού. Αδειάζουμε τη μισή σάλτσα Μορνέ από πάνω.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με άλλη μια στρώση από λαχανικά, ντομάτες και σάλτσα. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

