Κουλουράκια
Εδώ θα βρεις γιορτινή συνταγή για παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια. Για πεντανόστιμα Πασχαλινά γλυκά και φαγητά, βάλε Βιτάμ
- Χρόνος Προετοιμασίας20 λεπτά
- Μερίδες70
Υλικά
- 500 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι σόδα
- 1/3 φλιτζάνι κονιάκ
- 1/2 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 2 βανίλιες
- 1 1/2 κιλά αλεύρι
- 1 κρόκος αυγού (ανακατεμένος με λίγο γάλα ή νερό)
Εκτέλεση
- Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ.
- Ανακατεύουμε το μπέικινγκ πάουντερ με 1 φλιτζάνι αλέυρι και προσθέτουμε τη μαστίχα και τη βανίλια.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε το Βιτάμ, μέχρι να ασπρίσει, και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το πορτοκάλι και τη σόδα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ, τα αρωματικά και λίγο–λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Παίρνουμε λίγη ποσότητα από τη ζύμη, περίπου στο μέγεθος ενός καρυδιού, πλάθουμε κορδόνια και τα φτιάχνουμε πλεξούδα.
- Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 180°C για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.