Σούπα
Σούπα με παστινάκι και ψωμί με μέλι και μπαχαρικά
Χρ. προετοιμασίας1 λεπτά
Μερίδες 4

Ingredients
- 500 γραμμάρια παστινάκι ή σελινόριζα
- 1 πράσο
- 50 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 500 ml ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ψωμί
- 300 ml νερό
- 300 γραμμάρια μέλι
- 100 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 300 γραμμάρια αλεύρι
- 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 5 γραμμάρια σόδα μαγειρική
- 10 γραμμάρια μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, αστεροειδής γλυκάνισος, πιπέρι)
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι
Execution
- Για τη σούπα, καθαρίζουμε και κόβουμε το παστινάκι και το πράσο σε φέτες. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το Βιτάμ κλασικό και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τον ζωμό, την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου (σκεπασμένα με καπάκι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ, μέχρι το μείγμα να αποκτήσει λεία υφή. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.
- Για το ψωμί, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC. Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη με το Βιτάμ κλασικό και ζεσταίνουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Τοποθετούμε σε ένα μίξερ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά, τα 2 είδη ξύσματος με το αλάτι και προσθέτουμε, σταδιακά, το κρύο σιρόπι, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα κέικ διαστάσεων 22x10x8 cm, την οποία προηγουμένως έχουμε αλείψει με Βιτάμ κλασικό και πασπαλίσει με αλεύρι. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
- Σερβίρουμε με τη σούπα, είτε κομμένα σε κρουτόν, είτε χωριστά.

