Γλυκά και ζαχαρωτά
Παστάκια
Μερίδες 20

Υλικά για το παντεσπάνι
- 200 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα
- 50 γραμμάρια Βιτάμ βούτυρο ή Βιτάμ βούτυρο soft
- 50 γραμμάρια φρυγανιά
- 120 γραμμάρια ζάχαρη
- 8 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 βανίλιες
Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 750 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 50 γραμμάρια Βιτάμ Βούτυρο
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- 50 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 30 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγού και 1 αυγό
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 βανίλια
Επιπλέον
- 250 γραμμάρια σαντιγί
- Κερασάκια
- Αμύγαλο τριμμένο
Execution
- Ετοιμάζουμετο παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την αμυγαλόψιχα, το μοσχοκάρυδο, το μπέικινγκ πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
- Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τους κρόκους, το Βιτάμ και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια.
- Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα και το μείγμα αμυγδαλόψιχας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί 24 εκατοστών, το οποίο έχουμε αλείψει με Βιτάμ, και ψήνουμε στους 175°C για 45 λεπτά.
- Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε τρία ισόποσα μέρη.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τα 600 ml από το γάλα και τη βανίλια, για να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το κορν φλάουρ και το αλεύρι, προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα 150 ml γάλα που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ασταμάτητα με σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε Βιτάμ και ανακατεύουμε, για να απορροφηθεί στην κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα, σκεπασμένη με μεμβράνη τροφίμων.
- Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σε ένα δίσκο και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Συνεχίζουμε με το άλλο παντεσπάνι, την κρέμα και, τέλος, το τελευταίο παντεσπάνι.
- Αλείφουμε με τη σαντιγί και βάζουμε το γλυκό να παγώσει στο ψυγείο 4 ώρες.
- Κατόπιν, κόβουμε σε μικρά παστάκια, γαρνίρουμε το καθένα με κερασάκια και τριμμένο αμύγδαλο ή τρούφα.

