Πίτα
Χορτόπιτα με φρέσκα μυρωδικά και βότανα
Μερίδες 8

Ingredients
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 1 μάτσο φρέσκα μυρώνια ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο καυκαλίθρες ψιλοκομμένες
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (6-8) ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 3 αυγά
- 1 1/2 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
- 3 ποτήρια γάλα 3,5% λιπαρά
- 20 γραμμάρια λευκό σουσάμι
- Αλάτι
- Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Execution
- Λιώνουμε τα 150 γραμμάρια Βιτάμ, αλείφουμε ένα μέτριο ταψί και τοποθετούμε 1 φύλλο χωριάτικο. Στη συνέχεια, αλείφουμε την επάνω πλευρά του φύλλου και πάλι με λιωμένο Βιτάμ. Τοποθετούμε ακόμη ένα φύλλο.
- Ρίχνουμε μία πετσέτα καθαρή επάνω από το ταψί, για να μην ξεραθεί το φύλλο και, στη συνέχεια, πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με 100 γραμμάρια Βιτάμ, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Παράλληλα, σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, το αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να γίνει σαν κρέμα.
- Στη συνέχεια, όταν τα λαχανικά πιούν τα υγρά τους, ρίχνουμε την κρέμα του σιμιγδαλιού μέσα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη η γέμιση της χορτόπιτας.
- Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος, ρίχνουμε τη γέμιση στο ταψί, κλείνουμε με τις γωνίες που περισσεύουν, τοποθετούμε άλλα δύο φύλλα επάνω από τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε στην αρχή, λιπαίνοντας καλά με το Βιτάμ το τελευταίο φύλλο. Ξακρίζουμε ό,τι φύλλο περισσεύει και πουδράρουμε με μαύρο ή λευκό σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 35-40 λεπτά.

