Ανάποδη μηλόπιτα κέικ

Υλικά
Υλικά για τον πουρέ μήλου (apple sauce)
  • 3 μεγάλα μήλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Υλικά για το κέικ
  • 100 γραμμάρια Βιτάμ χωρίς λακτόζη
  • 95 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντερ σε σκόνη
  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά για τη φόρμα
  • 50 γραμμάρια Βιτάμ χωρίς λακτόζη
  • 50 γραμμάρια μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 2 μήλα
Εκτέλεση
  1. Για την προετοιμασία του πουρέ μήλου: μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ακόμη και 2 ημέρες νωρίτερα. Καθαρίζουμε και κόβουμε το κάθε μήλο σε 6 φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες σε πυρίμαχο σκεύος, το οποίο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά στους 165°C. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα, τα πολτοποιούμε μαζί με την κανέλα στον επεξεργαστή τροφίμων (multi) και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Αφήνουμε το Βιτάμ χωρίς λακτόζη να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  2. Για την προετοιμασία των μήλων και της φόρμας: Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες και, όσο μήλο περισσέψει, το κόβουμε σε κύβακια.
  3. Χρησιμοποιούμε μια φόρμα αντικολλητική, κατάλληλη για κέικ μετρίου μεγέθους (μακρόστενη, στρογγυλή ή ταψί αντικολλητικό). Αλείφουμε τον πάτο της φόρμας με το Βιτάμ, προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με τις φέτες του μήλου, και όπου υπάρχουν κενά, προσθέτουμε τα κυβάκια, μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
  4. Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε το κέικ. Σε ενα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και το Βιτάμ και χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Σταματαμε το χτύπημα, προσθέτουμε τον πουρέ μήλου και, μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε, σταδιακά, το μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε το μπέικινγκ πάουντερ με το χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  5. Μεταφέρουμε στη φόρμα και ψήνουμε στους 175°C για 50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει περίπου 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε το κέικ ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2018-07-27T07:11:20+00:00