Κρέας
Ψαρονέφρι με σαλάτα από μαυρομάτικα φασόλια και σάλτσα από πετιμέζι
Χρ. μαγειρέματος50 λεπτά
Μερίδες 6

Για τη σαλάτα
- 200 γραμμάρια μαυρομάτικα φασόλια
- 2 καρότα
- 2 πιπεριές πράσινες
- 2 κρεμμύδια φρέσκα
- 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- 300 γραμμάρια ντοματίνια
- 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
- Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
- Μαϊντανός
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ψαρονέφρι
- 4 τεμάχια ψαρονέφρι (περίπου 1 κιλού συνολικά)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 200 ml ζωμός μοσχαριού
- 50 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Execution
- Για τη σαλάτα, ρίχνουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τα καρότα, τις πιπεριές και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά ζάρια, και τα σοτάρουμε με το Βιτάμ κλασικό σε ένα τηγάνι, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα φασόλια, τα ντοματίνια, που έχουμε κόψει στη μέση, και περιχύνουμε με τον χυμό από το λεμόνι και το πετιμέζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψαρονέφρι. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πολύ καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε πολύ καλά το ψαρονέφρι από όλες τις πλευρές για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το Βιτάμ κλασικό, αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμη στους 150ºC. Αφαιρούμε από το τηγάνι το ψαρονέφρι και το κρατάμε ζεστό.
- Για τη σάλτσα, καθαρίζουμε το τηγάνι που μαγειρέψαμε το κρέας από τα καμένα λίπη και προσθέτουμε το πετιμέζι, τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος με τον ζωμό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει, μέχρι να αρχίσει να δένει. Όταν αποκτήσει μια παχύρρευστη υφή, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το Βιτάμ κλασικό. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι.

