use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς αφορισμούς σε σχέση με τα λιπαρά. «Θα αρχίσω δίαιτα και θα κόψω τα γλυκά και τα λιπαρά», «τα λιπαρά ευθύνονται για την παχυσαρκία», «μου αρέσει η γεύση τους, αλλά θα πρέπει να τα κόψω μαχαίρι, για να καταφέρω να χάσω τα περιττά κιλά», «τα λιπαρά κάνουν κακό στην καρδιά», είναι μερικές από τις απόψεις που ακούγονται για την βασική αυτή κατηγορία θρεπτικών συστατικών.

Η επιστημονική όμως κοινότητα, υποστηρίζει ότι τα λιπαρά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς είναι βασική πηγή ενέργειας. Αρκεί βέβαια, να μπορούμε να διακρίνουμε τα «καλά» από τα «κακά» λιπαρά και να μάθουμε και εμείς αλλά και τα παιδιά μας, να προτιμούμε τα πρώτα και να αποφεύγουμε τα δεύτερα.

Ποια ονομάζουμε «κακά» λιπαρά;

Τα λιπαρά που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα κορεσμένα και τα τρανς, τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό, σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως, για παράδειγμα, το αγελαδινό βούτυρο, αλλά και σε παρασκευάσματα που περιέχουν ζωικά λιπαρά. Και αυτό, γιατί αυξάνουν την «κακή» LDL-χοληστερίνη, κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Και τα «καλά» λιπαρά;

Πρόκειται για τα μονοακόρεστα, που υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο, και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στο Βιτάμ. Στα λιπαρά αυτά συγκαταλέγονται και τα ω-3 και ω-6, τα οποία λέγονται και «απαραίτητα», καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής.Τα λιπαρά αυτά τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών του, ενώ συνθέτει από αυτά άλλες ενώσεις, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της φυσιολογικής πήξης του αίματος, στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης (LDL-χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα τρόφιμα που περιέχουν «καλά» λιπαρά, όπως το Βιτάμ, περιέχουν συν τοις άλλοις, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, οι οποίες είναι και αυτές απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής μας.