Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Λαχταριστά Donuts

  • Χρόνος Μαγειρέματος3 min
  • Χρόνος Προετοιμασίας1 hr 0 min
  • ΜερίδεςServes 8
recipe image Λαχταριστά Donuts

Υλικά

  • 100 g Νερό (χλιαρό)
  • 200 g Γάλα (χλιαρό)
  • 60 g Βιτάμ Βούτυρο (λιωμένο & χλιαρό)
  • 40 g Ζάχαρη
  • 5 g Αλάτι
  • 25 g νωπή ή 8 g Ξηρή Μαγιά
  • 600 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά ολόκληρα & 2 κρόκους αυγών
Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε σε ένα μπολ το νερό, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τους κρόκους, το λιωμένο Βιτάμ βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα. (το αλεύρι και γενικά τα στερεά υλικά μας τα κοσκινίζουμε για να αποφύγουμε τους σβόλους).
  2. Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στο πάγκο εργασίας και δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 5-6 λεπτά. Άμα κολλάει πολύ το ζυμάρι βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι (η ζύμη όμως γενικά είναι κολλώδης). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδομένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να έχει διπλασιαστεί στο μέγεθος
  3. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, τη πιέζουμε και με τα 2 χέρια μας να φύγει ο αέρας από μέσα και τη μεταφέρουμε στο πάγκο εργασίας. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη (περίπου 1 εκ. Πάχος). Κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος, (για ένα ‘’κανονικό’’ μέγεθος θέλουμε ένα κουπάτ 5 εκ. και εάν θέλουμε κάνουμε τρύπα στο κέντρο με ένα μικρότερο) και τα μεταφέρουμε σε λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν, σκεπάζοντάς τα με μία πετσέτα. Αποφεύγουμε να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη μη τυχόν και κολλήσουν.
  4. Βάζουμε το λάδι τηγανίσματος να κάψει (170-180 βαθμούς κελσίου) και τηγανίζουμε τα donuts. Δεν βάζουμε πολλά κάθε φορά, περίπου 4 ώστε να χωράνε. Καθώς τηγανίζεται η μία πλευρά, με ένα κουτάλι βρέχουμε με το καυτό λάδι την από πάνω επιφάνεια ώστε να πάρει θερμοκρασία. Περίπου 1-2 λεπτά από τη κάθε πλευρά. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα donuts και τα τοποθετούμε σε χαρτί για να στραγγίξουν.
  5. Αφού κρυώσουν τα donuts, σε αυτά που είναι χωρίς τρύπα, μπορούμε να τα γεμίσουμε με γέμιση της αρεσκείας που την έχουμε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ 1 εκ. (μαρμελάδα ή κάποιο άλειμμα πραλίνας). Τα γεμίζουμε από το πλάι.