Λαχταριστά Donuts
Χρόνος Μαγειρέματος3 min
Χρόνος Προετοιμασίας1 hr 0 min
ΜερίδεςServes 8

Υλικά
- 100 g Νερό (χλιαρό)
- 200 g Γάλα (χλιαρό)
- 60 g Βιτάμ Βούτυρο (λιωμένο & χλιαρό)
- 40 g Ζάχαρη
- 5 g Αλάτι
- 25 g νωπή ή 8 g Ξηρή Μαγιά
- 600 g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά ολόκληρα & 2 κρόκους αυγών
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε σε ένα μπολ το νερό, το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τους κρόκους, το λιωμένο Βιτάμ βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα κουτάλι ή ένα σύρμα. (το αλεύρι και γενικά τα στερεά υλικά μας τα κοσκινίζουμε για να αποφύγουμε τους σβόλους).
- Ρίχνουμε αλεύρι πάνω στο πάγκο εργασίας και δουλεύουμε τη ζύμη για περίπου 5-6 λεπτά. Άμα κολλάει πολύ το ζυμάρι βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι (η ζύμη όμως γενικά είναι κολλώδης). Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδομένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να έχει διπλασιαστεί στο μέγεθος
- Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας, τη πιέζουμε και με τα 2 χέρια μας να φύγει ο αέρας από μέσα και τη μεταφέρουμε στο πάγκο εργασίας. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη (περίπου 1 εκ. Πάχος). Κόβουμε στο επιθυμητό μέγεθος, (για ένα ‘’κανονικό’’ μέγεθος θέλουμε ένα κουπάτ 5 εκ. και εάν θέλουμε κάνουμε τρύπα στο κέντρο με ένα μικρότερο) και τα μεταφέρουμε σε λαδόκολλα. Τα αφήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν, σκεπάζοντάς τα με μία πετσέτα. Αποφεύγουμε να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη μη τυχόν και κολλήσουν.
- Βάζουμε το λάδι τηγανίσματος να κάψει (170-180 βαθμούς κελσίου) και τηγανίζουμε τα donuts. Δεν βάζουμε πολλά κάθε φορά, περίπου 4 ώστε να χωράνε. Καθώς τηγανίζεται η μία πλευρά, με ένα κουτάλι βρέχουμε με το καυτό λάδι την από πάνω επιφάνεια ώστε να πάρει θερμοκρασία. Περίπου 1-2 λεπτά από τη κάθε πλευρά. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα donuts και τα τοποθετούμε σε χαρτί για να στραγγίξουν.
- Αφού κρυώσουν τα donuts, σε αυτά που είναι χωρίς τρύπα, μπορούμε να τα γεμίσουμε με γέμιση της αρεσκείας που την έχουμε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ 1 εκ. (μαρμελάδα ή κάποιο άλειμμα πραλίνας). Τα γεμίζουμε από το πλάι.