Χριστουγεννιάτικο κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς

Υλικά
  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 125 γραμμάρια κουβερτούρα λιωμένη
  • 4 αυγά
  • 1 φακελάκι μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 ποτήρι ρούμι ή μπράντυ
  • 200 γραμμάρια διάφορα ξηρά φρούτα (ξανθές και μαύρες σταφίδες, χουρμάδες, βερίκοκα κλπ.)
  • 20 γραμμάρια φουντούκια χοντροκομμένα
  • 20 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
  • Επιπλεόν αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για τη φόρμα)
  • Επιπλέον Βιτάμ κλασικό (για τη φόρμα)
  • Ζάχαρη άχνη και μερικά ξηρά φρούτα (για τη διακόσμηση)
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε τα ξηρά φρούτα και τα ρίχνουμε σε κατσαρολάκι μαζί με 3/4 από το ποτό, τα φουντούκια και τα καρύδια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα σουρώνουμε και τα βγάζουμε σε πιάτο. Μόλις κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη στο μίξερ και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει η ζάχαρη.  Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικινγκ πάουντερ. Ανακατεύουμε για λίγα ακόμα λεπτά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ποτό. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στο μείγμα τα ξηρά φρούτα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, να πάνε παντού. Αλείφουμε με λίγο Βιτάμ τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  3. Ψήνουμε το κέικ στους 200°C για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30-40 λεπτά στους 180°C.
  4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και ξηρά φρούτα.
2018-07-23T14:49:36+00:00