Τηγανιτός μπακαλιάρος με σάλτσα σκορδαλιάς αρωματισμένη με σαφράν και καραμελωμένα παντζάρια

Υλικά
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ Culinesse
  • 800 γραμμάρια φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο κομμένο σε φέτες
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 συσκευασία πουρές πατάτας
  • 1 φακελάκι σκόνη σαφράν
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φρέσκα παντζάρια μέτρια
  • 1 κύβος ζωμός λαχανικών
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 μικρό ποτήρι νερό
  • Φρέσκο ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
  • 4 τούφες από φρέσκο σπανάκι baby
  • 4 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Αλευρώνουμε το μπακαλιάρο καλά και τον τινάζουμε μέσα σε κόσκινο.
  2. Σε ενά τηγάνι ριχνουμε το Βιτάμ Culinesse και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, μέχρι να σταματήσει το τσιτσίρισμα.
  3. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τηγανίζουμε τις αλευρωμένες λωρίδες μπακαλιάρου. Όταν τηγανιστούν και πάρουν χρώμα, τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί σε ζεστό μέρος.
  4. Μαγειρεύουμε τον πουρέ πατάτας, βάζοντας τη διπλάσια ποσότητα νερού από αυτή που αναγράφεται στη συσκευασία, έτσι ώστε να γίνει πολύ ρευστός.
  5. Προσθέτουμε τη σκόνη από το σαφράν, το τριμμένο σκόρδο και το αναλογο αλατοπίπερο.
  6. Ανακατεύουμε, μαγειρεύοντας σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι οι νιφάδες του πουρέ πατάτας να λιώσουν και να δέσουν τη σάλτσα, έχοντας μια παχύρευστη υφή και, στη συνέχεια, μέχρι να χρωματιστεί από το σαφράν. Μόλις ετοιμαστεί, τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
  7. Πλένουμε τα παντζάρια και τα βράζουμε σε νερό μαζί με τον κύβο ζωμό λαχανικών.
  8. Έπειτα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  9. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα διαρκώς, μέχρι να γίνουν μια ελαφριά καραμέλα.
  10. Κατόπιν, προσθέτουμε τις φέτες από τα παντζάρια και τα αφήνουμε μέσα, έως ότου κάνουν κρούστα από καραμέλα.
  11. Τελος, τα πουδράρουμε με το ξύσμα του λεμονιού.
  12. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε, πρώτα, τη σάλτσα και την απλώνουμε να πάει παντού, σε όλη την επιφάνεια του πιάτου.
  13. Τοποθετούμε στο κέντρο του πιάτου, πάνω από την σάλτσα, μερικές φέτες από τα καραμελωμένα παντζάρια.
  14. Eπάνω από τα παντζάρια στήνουμε ομοιόμορφα μερικά κομμάτια από τον τηγανιτό μπακαλιάρο.
  15. Τέλος, τοποθετούμε μερικά φυλλαράκια από το σπανάκι baby, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε δίπλα ένα κομμάτι λεμονιού.
2019-05-24T13:48:02+00:00