Τάρτα με δαμάσκηνα

Υλικά
  • Ελάχιστο αλάτι
  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι τριμμένη αμυγδαλόψιχα από ανάλατα ξεφλουδισμένα λευκά αμύγδαλα
  • 1/2 κιλό δαμάσκηνα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
  • 2 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • Φρέσκο ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι)
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά νερό
  • 400 γραμμάρια σαντιγί (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη, το αυγό, μία κουταλιά νερό, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα πιρούνι, μέχρι να προκύψει η ζύμη της τάρτας.
  2. Μαζεύουμε αυτή τη ζύμη σε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε μαρμάρινη ή ξύλινη επιφάνεια και προσθέτουμε το Βιτάμ σε κομματάκια. Ζυμώνουμε, μέχρι το Βιτάμ να ενσωματωθεί εντελώς στη ζύμη, και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού περίπου εκατοστού.
  3. Στρώνουμε τη ζύμη σε φόρμα για τάρτες Νο25 (που έχουμε ήδη αλείψει με Βιτάμ), τρυπάμε την επιφάνειά της σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
  4. Ψήνουμε την τάρτα για 5 λεπτά σε δυνατό φούρνο και την ξανατρυπάμε, για να ξεφουσκώσει. Τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην καούν οι άκρες της, και την ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
  5. Σκεπάζουμε τα δαμάσκηνα με κρύο νερό, τα βράζουμε για 15 λεπτά και, όταν κρυώσουν, βγάζουμε με προσοχή το κουκούτσι τους και το αντικαθιστούμε με τριμμένο αμύγδαλο (το μισό φλιτζάνι το φυλάμε για τη συνέχεια).
  6. Ξαναβάζουμε τα δαμάσκηνα στο νερό τους, προσθέτουμε τη ζάχαρη, βράζουμε για άλλα 15 λεπτά και, όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε στην τάρτα, σκορπίζοντας ανάμεσα τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
  7. Τέλος, προσθέτουμε στο σιρόπι το κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο νερό, βράζουμε το υγρό αυτό μείγμα για μερικά λεπτά και, αφού γίνει χλιαρό, το ρίχνουμε επάνω στην τάρτα με τα δαμάσκηνα. Αφού την αφήσουμε στο ψυγείο 1-2 ώρες, τη γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σαντιγί.
2018-07-11T11:49:05+00:00