Τάρτα λεμονιού

Υλικά
  • 350 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
  • 200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 6 αυγά
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 90 ml χυμός λεμονιού (από 3 λεμόνια)
  • 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο ξύσμα λεμονιού (από 3 λεμόνια)
  • 180 ml κρέμα γάλακτος (με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά)
Εκτέλεση
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Κόβουμε το Βιτάμ σε μικρούς κύβους και το τρίβουμε με το αλεύρι. Ρίχνουμε τους κρόκους με το νερό και ζυμώνουμε, ελαφρά, για πολύ λίγο. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη ή τη βάζουμε μέσα σε μια σακούλα και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Πουδράρουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με Βιτάμ. Αφαιρούμε τα περισσεύματα της ζύμης. Τρυπάμε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι.
  3. Με τη βοήθεια του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα για λίγο. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και τη χτυπάμε ελαφρώς, έως ότου ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη το μείγμα.
  4. Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 160°C.
  5. Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε μέσα φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  7. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και, με ένα πινέλο, περνάμε την επιφάνειά της με λίγο ασπράδι αυγού. Ρίχνουμε προσεκτικά μέσα τη γέμιση.
  8. Ψήνουμε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου.
  9. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει, τουλάχιστον 2 ώρες.
  10. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
2018-07-11T09:29:20+00:00