Σπανάκι ογκρατέν

Υλικά
  • 150 γραμμάρια τριμμένο ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 2 φέτες μπέικον
  • 3 κουταλιές Βιτάμ Culinesse
  • 500 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι
  • 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φακελάκι πουρές πατάτας
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • Αλεσμένο μπαχάρι
Εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να ξεπαγώσει.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον με μία κουταλιά Βιτάμ Culinesse και προσθέτουμε το σπανάκι, το πιπέρι και το μπαχάρι, για να σοταριστούν κι αυτά για μερικά λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ανθότυρο και τους κύβους, ανακατεύουμε, μέχρι οι κύβoι να διαλυθούν και το τυρί να λειώσει, και, μετά, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με 1 φλιτζάνι νερό και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, τον πουρέ, το υπόλοιπο Bιτάμ Culinesse και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας πιο ζωηρά, ρίχνουμε μέσα και τη μισή γραβιέρα και αφήνουμε το μείγμα του πουρέ να κρυώσει.
  6. Στρώνουμε σε ρηχό πυρίμαχο σκεύος το μείγμα σπανακιού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και από πάνω στρώνουμε το μείγμα του πουρέ, κάνοντας ανάγλυφα σχέδια με ένα κουτάλι ή σχηματίζοντας ροζέτες σε όλη την επιφάνεια με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  7. Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι το σπανάκι ογκρατέν να κάνει κρούστα στην επιφάνεια, και σερβίρουμε αμέσως.
2018-07-26T11:19:09+00:00