«Ραβανί» με αρωμα Pina Colada

Υλικά
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 75 γραμμάρια Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου και λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 2 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 120 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 80 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 75 ml χυμός ανανά (συσκευασμένος από το σούπερ μάρκετ)
  • 180-240 ml σιρόπι από κομπόστα ανανά (ένα κουτί των 570 γραμμαρίων έχει περίπου 180 ml σιρόπι, αν το θέλουμε πολύ σιροπιαστό, παίρνουμε μεγαλύτερο κουτί)
    Υλικά για το σερβίρισμα
  • 10-20 γραμμάρια Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου
  • 5 φέτες ανανά στρογγυλές (μισή για κάθε κεκάκι)
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη από τα 180 γραμμάρια και την αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε την υπόλοιπη στο μίξερ με τα 75 γραμμάρια Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψουν
  2. Προσθέτουμε στο μείγμα τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξει το χρώμα του και να γίνει πολύ ανοιχτό κίτρινο.
  3. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, το χυμό ρόδι, το εκχύλισμα βανίλιας, 50 γραμμάρια αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, την καρύδα και το αλάτι.
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα ζάχαρης-αυγών και το 1/3 του μείγματος αλευριού. Χτυπάμε, να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το μισό χυμό ανανά και χτυπάμε να ομογενοποιηθεί. Επαναλαμβάνουμε με τις ίδιες ποσότητες και, στο τέλος, ρίχνουμε το τελευταίο αλεύρι. Χτυπάμε να ενσωματωθεί.
  6. Σε ένα πολύ καθαρό μπολ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού και τη μία κουταλιά ζάχαρη που κρατήσαμε. Χτυπάμε με ηλεκτρικό αυγοδάρτη ή μίξερ (καθαρό και στεγνό), μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα (όταν σηκώνουμε τον αυγοδάρτη να δημιουργούνται κορυφές μαρέγκας που στέκονται καλά). Με μια μαρίζ μεταφέρουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε απαλά, διπλώνοντας από κάτω προς τα πάνω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα, απαλά, μέχρι να ενσωματωθεί. Δεν το παρακάνουμε. Ο σκοπός μας είναι να μείνει ο αέρας από το χτύπημα της μαρέγκας μέσα στο μείγμα.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια σιλικόνης, τα οποία έχουμε βουτυρώσει με Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου. (Αν οι φόρμες σας είναι καλές και ξέρετε ότι δεν κολλάνε, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, αλλά να θυμάστε πως το μείγμα κολλάει αρκετά.)
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C αέρα (180°C αντιστάσεις) για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή από το παχύτερο σημείο ενός κέικ.
  9. Αφήνουμε τα κέικ στις φόρμες να κρυώσουν πριν τα ξεφορμάρουμε! Τα ξαναβάζουμε στις φόρμες, βράζουμε το σιρόπι σε κατσαρολάκι για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι ομοιόμορφα στα κεκάκια. Αφήνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και τα γυρνάμε ανάποδα για ακόμα 15 λεπτά, για να διανεμηθεί καλά το σιρόπι στο εσωτερικό.
  10. Ζεσταίνουμε λίγο Βιτάμ με έλαιο καρύδας και αμυγδάλου σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι. Υπολογίζουμε μισή φέτα ανανά για κάθε κεκάκι που θα σερβίρουμε, και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Γυρνάμε και από την ανάποδη. Αφήνουμε να κρυώσει ο ανανάς.
  11. Σερβίρουμε τα κεκάκια με έξτρα καρύδα για γαρνιτούρα, μισή φέτα ανανά, και, αν θέλουμε, ένα κερασάκι για το εφέ Pina Colada!
2018-07-10T13:59:02+00:00