Πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά
  • 280 ml γάλα φρέσκο
  • 650 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 45 γραμμάρια μαγιά στιγμής φρέσκια
  • 2 αυγά μέτρια
  • 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 βανίλια (σε σκόνη)
  • 1/2 κουταλάκι κανουλέ (σε σκόνη)
  • Λίγη μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 2 κρόκοι αυγών (για την επάλειψη)
  • Λίγο φιλέ αμυγδάλου
  • Βαμμένα πασχαλινά αυγά (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Ζεσταίνουμε το γάλα, ελάχιστα, μέχρι να είναι χλιαρό. Το μεταφέρουμε σε μικρό μπολάκι και διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη, σκεπασμένο με πετσέτα, για 15-20 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το χυλό της μαγιάς, τη ζάχαρη, αυγά, μυρωδικά, το Βιτάμ και ανακατεύουμε με το γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
  3. Μόλις ανακατευτούν καλά, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι.
  4. Δυναμώνουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και ανακατεύουμε για ακόμα 8-10 λεπτά, μέχρι να δουλευτεί καλά η ζύμη και να «τυλίγεται» γύρω από το γάντζο.
  5. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό, για να φουσκώσει.
  6. Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που θέλουμε, αφού χωρίσουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Αν κάνουμε πλεξούδες, τότε το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μικρότερα και πλάθουμε κορδόνια, τα οποία, στη συνέχεια, πλέκουμε.
  7. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψιά, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και αφήνουμε να φουσκώσουν, πάλι, για μισή ώρα περίπου. Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και, αν θέλουμε, τοποθετούμε ένα βαμμένο αυγό στο τσουρέκι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά.
2018-07-30T11:51:50+00:00