Πανετόνε

Υλικά
  • 50 γραμμάρια μαγιά στιγμής
  • 40 γραμμάρια χλιαρό νερό
  • 600 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά
  • 200 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • Φρέσκο ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια
  • Φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 γραμμάρια cranberries, σταφίδες ξανθές, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατα προτίμηση πορτοκάλι)
Εκτέλεση
  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100 γραμμάρια από το αλεύρι, για να κάνουμε τo προζύμι. Ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
  2. Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα, ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη, που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα 2 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε, αφού έχει κρυώσει εντελώς, μετά από 8 ώρες. Πασπαλίζουμε με χονδρή ζάχαρη και στολίζουμε με κονφί πορτοκαλιού.
2018-07-27T13:57:15+00:00