Κέικ σοκολάτας με Guinness

Υλικά
  • 250 ml Guinness μπύρα
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 85 γραμμάρια σκόνη κακάο
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 140 ml ξινόγαλα
  • 280 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 55 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 125 γραμμάρια τυρί κρέμα
  • Σκόνη κακάο για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
  2. Ρίχνουμε τη Guinness σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε το Βιτάμ και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αναμειγνύουμε το κακάο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μαζί τα αυγά, το ξινόγαλα, και τη βανίλια και, μετά, τα προσθέτουμε στην καρσαρόλα.
  3. Tοποθετούμε το αλεύρι και το μπέικινγκ πάουντερ σε ένα μεγάλο μπόλ και ανακατεύουμε με το μείγμα της κατσαρόλας, μέχρι να το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  4. Ριχνουμε το μείγμα του κέικ στην προετοιμαμένη φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με ένα ξύλινο καλαμάκι (οδοντογλυφίδα), τρυπώντας το κέικ. Αν βγεί καθαρό σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και, μετά, την τοποθετούμε σε μια σχάρα, για να κρυώσει εντελώς.
  5. Για το γλάσο, τοποθετούμε τα υλικά του σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν ελαφριά και αφράτα.
  6. Απλώνουμε το γλάσο στο κέικ και πασπαλίζουμε, ελαφρά, με τη σκόνη του κακάο.
2018-07-23T14:28:53+00:00