Κέικ καρότου

Υλικά
  • 350 γραμμάρια καρότα τριμμένα
  • 2 κουταλιές του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • Φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
  • 4 αυγά
  • 375 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
  • 80 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού από 1/2 πορτοκάλι
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • Βιτάμ κλασικό (για το άλειμμα της φόρμας)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε εσωτερικά τη φόρμα μας με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  2. Τοποθετούμε το τριμμένο καρότο σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με ηλεκτρικό σύρμα ή με το χέρι, μέχρι το μείγμα να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα στο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε, συνεχώς, σε χαμηλή ταχύτητα.
  5. Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκινΓΚ πάουντερ και την κανέλα, μέχρι όλα τα υλικά να αναμειχθούν καλά. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στη ζύμη μας.
  6. Τέλος, προσθέτουμε στη ζύμη τα καρότα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να ανακατευθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα μας.
  7. Ψήνουμε για περίπου 70 λεπτά ή έως ότου, βυθίζοντας ένα καλαμάκι στο κέντρο του κέικ μας, βγαίνει καθαρό (αυτό σημαίνει ότι έχει ψηθεί). Μόλις ψηθεί, αφαιρούμε τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.
  8. Βάζουμε το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και σιγά-σιγά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει αφράτο. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο.
  9. Εάν επιθυμούμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε με καρότα από πάστα αμυγδάλου (marzipan) ή φοντάν.
2018-07-23T07:31:02+00:00