Κέικ δαμάσκηνου

Υλικά
  • 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 60 γραμμάρια Βιτάμ
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι μαύρη ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 16 γραμμάρια Βανιλέτα
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 350 γραμμάρια δαμάσκηνα (μπορούν να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, αν είναι φρέσκα κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια)
  • 60 γραμμάρια Βιτάμ
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αλείφουμε με Βιτάμ μία τετράγωνη φόρμα (30×30 εκατοστών).
  2. Αρχικά, φτιάχνουμε το προζύμι. Αναμειγνύουμε τη μαγιά με 1/2 κούπα ζεστό γάλα, 2 κουταλάγια του γλυκού ζάχαρη και άλλα 2 αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (7-10 λεπτά).
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το προζύμι, τα αυγά, τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό γάλα με τη μαύρη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζυμώνουμε τη ζύμη, μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει, μέχρι να γίνει διπλάσια (αυτό διαρκεί 40 λεπτά περίπου).
  4. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, την τοποθετούμε σε μια φόρμα ψησίματος και ρίχνουμε από πάνω τα δαμάσκηνα.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά για το crumble σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα δάχτυλα, μέχρι να ανακατευτούν καλά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και σερβίρουμε.
2018-06-12T11:20:39+00:00