Γουρουνόπουλο με τραγανή καπνιστή κρούστα, ανανά, καραμέλα και αρωματική σάλτσα από φρούτα του δάσους

Υλικά
  • 1 μπούτι χοιρινό 3-4 κιλά (χωρίς το κόκαλό του)
  • 1/2 ποτήρι Βιτάμ Culinesse
  • 20 φέτες μπέικον
  • 10 φέτες ανανάς κομπόστα
  • 300 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • Οδοντογλυφίδες
  • 2-3 λαδόκολλες
  • Σπάγκος
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 βαζάκι κεράσι ή μαρασκίνο
  • Γλυκό του κουταλιού από φρόυτα του δάσους (για τη σάλτσα)
  • 1 λίτρο καυτό νερό
  • 300 γραμμάρια μαρμελάδα άγρια φρούτα του δάσους
  • 2 κύβοι Κλασικός Κύβος Βοδινού Knorr
  • 3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 6 κουταλιές της σούπας νερό
  • 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% λιπαρά
  • 1/2 ποτήρι Βιτάμ Culinesse
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το μπούτι του χοιρινού και το αλείφουμε με το Βιτάμ. Το τυλίγουμε σε λαδόκολλες και το δένουμε σφιχτά με σπάγκο. Τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 3 ώρες.
  2. Όταν το μπούτι έχει μαγειρευτεί, αφαιρούμε τις λαδόκολλες.
  3. Στρώνουμε τις φέτες του μπέικον σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού και, από πάνω, βάζουμε τις φέτες του ανανά, ενώ στις τρύπες του τοποθετούμε τα κερασάκια.
  4. Στερεώνουμε καλά όλα τα υλικά με τις οδοντογλυφίδες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45-50 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν οι φέτες του ανανά.
  5. Βγάζουμε το γουρουνόπουλο από το φούρνο και, τέλος, περιχύνουμε με τη ζεστή καραμέλα όλη την επιφάνειά του. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε.
  6. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη μαζί με 1/2 ποτήρι του κρασιού σιρόπι ανανά (από την κονσέρβα) και αφήνουμε να καραμελώσει, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  7. Λιώνουμε στο καυτό νερό τους σπιτικούς κύβους βοδινού Knorr. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα από φρούτα του δάσους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα και το ανακάτεμα σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση, συμπληρώνουμε με το κορν φλάουρ, που το έχουμε διαλύσει στο ανάλογο νερό του. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το Βιτάμ και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, έως ότου η σάλτσα χυλώσει και γυαλίσει.
2018-07-25T13:08:03+00:00