Εύκολες πουτίγκες λεμονιού

Υλικά
  • 50 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό σε πλακάκι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού (από ένα μεγαλούτσικο λεμόνι)
  • 100 ml χυμός λεμονιού φρεσκοστυμμένος
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 300 ml γάλα πλήρες
  • Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  • Φράουλες για συνοδευτικό
  • Βιτάμ κλασικό σε πλακάκι (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C αέρα (ή 180°C αντιστάσεις). Απλώνουμε λίγο Βιτάμ στο εσωτερικό 5-6 ατομικών πυρίμαχων μπολ για σουφλέ. Απλώνουμε καλά το Βιτάμ παντού, ώστε να υπάρχει μια λεπτή στρώση, χωρίς όμως να αφήσουμε πολλά υπολείμματα.
  2. Στο μεταξύ, λιώνουμε την κουβερτούρα και το Βιτάμ χωρίς λακτόζη σε μπεν μπαρί, προσέχοντας να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό που βράζει.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 50 γραμμάρια Βιτάμ με τη ζάχαρη, είτε με μίξερ χειρός, είτε με ηλεκτρικό αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ξαναχτυπάμε. Το μείγμα θα πρέπει να μοιάζει με υγρά ψίχουλα.
  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια, χτυπώντας κάθε φορά.
  5. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας στο ενδιάμεσο. Το μείγμα θα είναι πολύ υδαρές, οπότε κρατάμε χαμηλή ταχύτητα. Θα μοιάζει και κομμένο, αλλά δεν ανησυχούμε.
  6. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε με καθαρό σύρμα, για να φύγουν οι σβόλοι και να αναμειχθούν τα υλικά.
  7. Προσθέτουμε περίπου το 1/3 του αλευριού στο μείγμα μας. Χτυπάμε και προσθέτουμε το μισό γάλα. Συνεχίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα, και, ξανά, το τελευταίο αλεύρι, χτυπώντας στο ενδιάμεσο.
  8. Ελέγχουμε να μην υπάρχουν σβόλοι από αλεύρι και μοιράζουμε το υγρό μείγμα στα πυρίμαχα μπολάκια.
  9. Τοποθετούμε τα μπολάκια σε ένα βαθύ ταψί, που να τα χωράει όλα άνετα (δεν πρέπει να είναι στριμωγμένα). Γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό από το βραστήρα, μέχρι τη μέση των μπολ.
  10. Με πολλή προσοχή, μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο, στη μεσαία σκάλα, και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί και από το μέγεθος των πυρίμαχων μπολ, οπότε αρχίζουμε να ελέγχουμε στη μισή ώρα. Θέλουμε το πάνω μέρος να έχει πάρει λίγο χρώμα και να είναι σαν κέικ, καθώς και, όταν το πατάμε, να επανέρχεται στη θέση του. Θα νιώθουμε, όμως, πως από κάτω είναι μαλακό και κάπως υγρό.
  11. Σερβίρουμε τις πουτίγκες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με φράουλες, τις οποίες θα έχουμε αφήσει λίγη ώρα σε μπολ με λίγη άχνη να γλυκάνουν.
2018-07-10T10:28:02+00:00