Αλμυρή τάρτα πατάτας

Υλικά
Υλικά για τη ζύμη
  • 325 γραμμάρια αλεύρι
  • 175 γραμμάρια Βιτάμ χωρίς λακτόζη
  • 1 αυγό
  • 30 γραμμάρια νερό κρύο
  • 180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 γραμμάρια αλάτι
  • 3 γραμμάρια ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
  • 5 baby πατάτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 1 πράσο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 150 γραμμάρια λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • Βιτάμ χωρίς λακτόζη για σοτάρισμα
Εκτέλεση

Για την προετοιμασία της ζύμης

  1. Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό, αναμειγνύουμε το αλεύρι, το Βιτάμ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα, προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, μέχρι και για 3 μήνες. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος (λαδόκολλα) και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα).
  3. Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας.
  4. Σε προετοιμασμένη ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει, πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.
  5. Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για λίγες ώρες ή και να τη διατηρήσουμε για 1 μήνα τουλάχιστον.

Για την προετοιμασία της γέμισης

  1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε, μέχρι να είναι al dente.
  2. Στη συνέχεια, τις βγάζουμε από το νερό, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε φέτες.
  3. Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι.
  4. Μόλις πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις πατάτες.
  5. Σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά και αφαιρούμε από το μάτι.
  6. Προσθέτουμε το τυρί σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
  7. Γεμίζουμε την τάρτα που έχουμε ήδη προετοιμάσει.
  8. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά.
2018-08-03T10:28:18+00:00