Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
close menuopen menu
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά (και ίσως χαλασμένα) φύλλα και το χνουδωτό μέρος τους, τις κόβουμε σε τέταρτα και τις τρίβουμε με χυμό λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές Βιτάμ και, ύστερα, προσθέτουμε τις αγκινάρες, 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε τις αγκινάρες με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (κρατώντας λίγο από το υγρό τους) και, από πάνω, βάζουμε τις φέτες του ζαμπόν, που τις έχουμε κόψει σε 6 λωρίδες την καθεμία.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα και το αυγό, πασπαλίζουμε τις αγκινάρες με τα τυριά και τις περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος. Έτσι, όταν τις ψήσουμε, στη συνέχεια, για 20 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, θα γίνουν ογκρατέν.
Όσο ψήνονται οι αγκινάρες, βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι και 3 κουταλιές από το υγρό από τις αγκινάρες που φυλάξαμε, μέχρι να μείνουν 2 κουταλιές υγρό περίπου. Τότε, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε, σταδιακά, το Bιτάμ.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα, και οι αγκινάρες ογκρατεν είναι έτοιμες για σερβίρισμα!