Αγκινάρες ογκρατέν με σάλτσα

Υλικά
  • 6 μεγάλες αγκινάρες
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 1 1/2 ποτήρι τριμμένα τυριά (γκούντα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
  • Ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πακέτο Βιτάμ κλασικό
  • 1 κουταλιά ξίδι κρασιού
  • Χυμός λεμονιού από 1/2 λεμόνι
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά (και ίσως χαλασμένα) φύλλα και το χνουδωτό μέρος τους, τις κόβουμε σε τέταρτα και τις τρίβουμε με χυμό λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές Βιτάμ και, ύστερα, προσθέτουμε τις αγκινάρες, 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Μεταφέρουμε τις αγκινάρες με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (κρατώντας λίγο από το υγρό τους) και, από πάνω, βάζουμε τις φέτες του ζαμπόν, που τις έχουμε κόψει σε 6 λωρίδες την καθεμία.
  4. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα και το αυγό, πασπαλίζουμε τις αγκινάρες με τα τυριά και τις περιχύνουμε με το μείγμα του γάλακτος. Έτσι, όταν τις ψήσουμε, στη συνέχεια, για 20 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, θα γίνουν ογκρατέν.
  5. Όσο ψήνονται οι αγκινάρες, βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξίδι και 3 κουταλιές από το υγρό από τις αγκινάρες που φυλάξαμε, μέχρι να μείνουν 2 κουταλιές υγρό περίπου. Τότε, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε, σταδιακά, το Bιτάμ.
  6. Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε με τη σάλτσα, και οι αγκινάρες ογκρατεν είναι έτοιμες για σερβίρισμα!
2018-07-25T14:04:01+00:00