Μηλόπιτα

Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 1 φακελάκι βανιλέτα
    Για τη γέμιση
  • 1 κιλό μήλα
  • 150 ml κρύο νερό
  • 30 γραμμάρια corn flour
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
    Για την επικάλυψη
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Ρίχνουμε στην κουζινομηχανή μας 1 ΒΙΤΑΜ κομμένο σε κύβους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Βάζουμε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας το baking powder και τη βανιλέτα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, χαμηλώνοντας την ταχύτητα.
  3. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας, την κάνουμε μπάλα και τη βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο, καλυμμένη με μεμβράνη.
  4. Στο μεταξύ λιώνουμε λίγο ΒΙΤΑΜ σε ένα καλά προθερμασμένο τηγανάκι και σωτάρουμε τα μήλα, κομμένα σε κύβους – αφού πρώτα τα έχουμε βάλει σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε ελαφρά για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κανέλα.
  5. Διαλύουμε το corn flour σε ένα μπολάκι με λίγο νερό και το ρίχνουμε στο μίγμα. Όταν δέσει το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώνουμε τον πάγκο και τον πλάστη μας και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη. Ανοίγουμε το ένα σε φύλλο με πάχος 2 εκατοστών, αλευρώνοντάς το πού και πού και το τυλίγουμε προσεκτικά πάνω στον πλάστη.
  7. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο στο ταψί και αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά με λίγο ΒΙΤΑΜ. Ξεδιπλώνουμε απαλά το ζυμάρι στο ταψί, φτιάχνοντας και ένα ψηλό τοίχωμα και κόβουμε όσο περισσεύει. Τρυπάμε τη ζύμη με ένα μαχαίρι για να μη φουσκώσει και ρίχνουμε τη γέμιση.
  8. Με το 2ο ζυμάρι ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο φύλλο και το βάζουμε από πάνω, σαν καπάκι. Κόβουμε τις άκρες, το πιέζουμε προς τα μέσα και το τρυπάμε.
  9. Τέλος, αλείφουμε έναν κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 60 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη η μηλόπιτα την ξακρίζουμε με μαχαίρι από το ταψί και, έτσι όπως είναι ζεστή, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.
By | 2019-01-23T11:38:57+00:00 January 23rd, 2019|Comments Off on Μηλόπιτα

About the Author: