Νερό
Το πρώτο βασικό συστατικό είναι το νερό. Η ποσότητα του νερού ποικίλει αναλόγως με τη συνταγή του κάθε προϊόντος: είναι 40% στο Βιτάμ Soft, ενώ στο Βιτάμ light είναι παραπάνω (61%).
Λάδι
Η κατάλληλη επιλογή φυτικών ελαίων για την παραγωγή του Βιτάμ μπορεί να κάνει τη διαφορά στην τελική διατροφική της αξία. Έτσι, το Βιτάμ περιέχει εκ φύσεως «καλά» ω-3 και ω-6 λιπαρά (που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών). Και κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε: εδώ και περίπου 20 χρόνια στην Ελλάδα, το Βιτάμ και τα αντίστοιχα προϊόντα επάλειψης έχουν απαλλαγεί από τα τρανς λιπαρά που δημιουργούνταν κατά τη διαδικασία της υδρογόνωσης, η οποία πλέον έχει καταργηθεί στην παραγωγή τους.
Λεκιθίνη
Για να «δέσει» το μείγμα νερού και λαδιού – που εκ φύσεως δεν αναμιγνύεται – χρησιμοποιούμε λεκιθίνη που υπάρχει στον κρόκο αυγού, αλλά και στη σόγια ή τον ηλίανθο (στο Βιτάμ χρησιμοποιούμε λεκιθίνη ηλιελαίου). Τη λεκιθίνη θα τη συναντήσετε και με το όνομα «γαλακτωματοποιητής», ακριβώς γιατί βοηθάει στο να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα το λάδι με το νερό (όπως όταν φτιάχνετε μαγιονέζα) και το Βιτάμ να αποκτήσει την απαλή υφή του.
Λίγο αλάτι
Ελάχιστη ποσότητα αλατιού μπορεί να προστεθεί, για να δώσει γεύση.Η ποσότητα του αλατιού ποικίλλει στα προϊόντα επάλειψης, στα περισσότερα προστίθεται τόσο-όσο, για να δώσει γεύση και σε άλλα μπορεί να είναι εντελώς περιττό. Ελέγξτε τις ετικέτες, για να αποφασίσετε τι ταιριάζει στις προτιμήσεις σας.
Χυμό λεμονιού
Ο χυμός λεμονιού (περιέχει εκ φύσεως κιτρικό οξύ – με αυτή την ονομασία θα το συναντήσετε στις ετικέτες των τροφίμων) προστίθεται για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του Βιτάμ.
Λοιπόν, απλό δεν ήταν;