use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι ζεστής πίτσας με λιωμένο τυρί και άλλα λαχταριστά υλικά; Μάλλον κανείς! Αλλά πόσο θα θέλατε τα παιδιά σας να αποφεύγουν αυτά τα έτοιμα φαγητά, για τα οποία δε γνωρίζετε την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους;

Όμως, μην ανησυχείτε, σας έχουμε λύση! Τι θα λέγατε να οργανώσετε ιταλική βραδιά με χειροποίητη πίτσα; Σίγουρα, τα παιδιά θα αναφωνήσουν «ναι» με κραυγές χαράς!

Σε καταστήματα με είδη μαγειρικής, μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα, όπως ξύλινο πλάστη, ειδικό στρογγυλό ταψί για πίτσα (διαφορετικά μπορείτε να τη φτιάξετε και στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας) καθώς και το ειδικό στρογγυλό κοπτικό εργαλείο, που χρησιμοποιούν στις πιτσαρίες. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα κλασικά μαχαίρια, αλλά τα παιδιά, ίσως, έτσι το ευχαριστηθούν περισσότερο!

Στη συνέχεια, προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ τα τυριά, τα αλλαντικά, το αλεύρι, τη μαγιά και ό,τι άλλο θέλετε να χρησιμοποιήσετε για «τόπινγκ» στις πίτσες σας. Το απόγευμα, μπείτε στην κουζίνα με τα παιδιά, για να ξεκινήσετε την προετοιμασία του ζυμαριού, το μόνο κουραστικό σημείο, αφού χρειάζεται αναμονή για να φουσκώσει! Αφήστε να ζυμώσουν με όση δυνάμη έχουν και στη συνέχεια τοποθετήστε το ζυμάρι σε ένα μεγάλο μπολ, τυλίξτε το με πετσέτα και τοποθετήστε σε ζεστό μέρος. Αναθέστε στα παιδιά να κρατήσουν χρόνο, για να γνωρίζετε πότε θα είναι έτοιμο το ζυμαράκι σας.
Όταν λοιπόν το ζυμάρι έχει φουσκώσει αρκετά και αναφωνήσετε όλοι μαζί «ωωω!», τότε αρχίζει το πιο διασκεδαστικό στάδιο! Τα παιδιά μπορούν να αναλάβουν να φτιάξουν τη δική τους πίτσα, διαλέγοντας από τα υλικά που τους αρέσουν.

Αρχικά, πασπαλίστε αλεύρι στον πάγκο εργασίας και ξεκινήστε το άνοιγμα της ζύμης! Οι μικροί σεφ θα βάλουν όλη τη δυναμή τους, για να την ανοίξουν όσο καλύτερα μπορούν. Σίγουρα, η κουζίνα σας δε θα δείχνει όσο καθαρή θα θέλατε, αλλά η ευτυχία στα πρόσωπά τους θα σας ανταμείψει.

Αφού ανοίξει ο καθένας το δικό του ζυμάρι, ακολουθεί η ώρα για την επικάλυψη. Δείξτε τους πώς να «ζωγραφίσουν» ένα αστείο πρόσωπο...με σαλάμι και λαχανικά! Πώς; Αφού έχουν αλείψει τη σάλτσα ντομάτας και έχουν πασπαλίσει τυρί, τότε πείτε τους να πάρουν δύο φέτες αλλαντικό και να τις τοποθετήσουν σαν μάτια. Ανάμεσα από αυτά μπορεί να μπει μια λωρίδα πιπεριά σαν μύτη! Συνεχίστε με ένα χαμογελαστό στόμα, που μπορεί να δημιουργηθεί από ροδέλες ελιάς ή μικρότερα κομμάτια αλλαντικού, στην περίπτωση που στα παιδιά δεν αρέσουν οι ελιές! Όταν ψηθεί, θα είναι ένα λαχταριστό, τυρένιο πρόσωπο!

Με το ίδιο ζυμάρι, τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν και σκεπαστή ατομική πίτσα, τύπου καλτσόνε.Τοποθετούν γέμιση στο μισό του κύκλου και ύστερα, τον κλείνουν σε μισοφέγγαρο. Αν μάλιστα, θέλετε να έχετε και το γλυκό στο τέλος, δώστε τους πραλίνα φουντουκιού, για να χρησιμοποιήσουν ως γέμιση, ώστε να προκύψει και ένα γλυκό καλτσόνε, το οποίο όταν θα το κόψουν, θα τρέχει η λιωμένη πραλίνα, στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Το σίγουρο είναι, ότι η ιταλική βραδιά με τη χειροποίητη πίτσα που έφτιαξαν μόνα τους, θα τους μείνει αξέχαστη!