Κέικ καρότο

Κέικ καρότο

Συστατικά

  • 300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 225 γραμμάρια βιτάμ χωρίς λακτόζη
  • 225 γραμμάρια ζάχαρη καφέ ή μαύρη
  • 4 μέτρια αυγά
  • 200 γραμμάρια καρότα τριμμένα
  • χυμός ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 120 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 70 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι αλεσμένο τζίντζερ
  • λίγο γαρύφαλλο (σκόνη)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λίγο Βιτάμ και αλεύρι για τη φόρμα
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • χυμός ενός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
  • λίγο νερό

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου. Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο βιτάμ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τινάζουμε.
  2. Βάζουμε τη ζάχαρη και το βιτάμ στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά τουλάχιστον, να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.
  3. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό και λίγο- λίγο το αλεύρι, που έχουμε ανακατέψει από πριν με τη μπέικιν και τη σόδα.
  4. Τέλος, ρίχνουμε το αλάτι και τα αρωματικά και σταματάμε το μίξερ.
  5. Προσθέτουμε στο μίγμα το τριμμένο καρότο, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
  7. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά σε σχάρα.
  8. Κοσκινίζουμε την άχνη σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το χυμό και τη βανίλια.
  9. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο νερό, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα μίγμα λείο αλλά παχύρευστο.
  10. Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ και περιμένουμε να στεγνώσει καλά πριν το κόψουμε.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 4528 kcal
Energy (kJ) 18946 kJ
Protein (g) 62.9 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 1028.5 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 1012.1 g
Sugar (g) 766.1 g
Fibre (g) 16.4 g
Fat (g) 25.8 g
Saturated fat (g) 7.8 g
Unsaturated fat (g) 14.7 g
Monounsaturated fat (g) 8.8 g
Polyunsaturated fat (g) 5.9 g
Trans fat (g) 0.1 g
Cholesterol (mg) 863 mg
Sodium (mg) 5209 mg
Salt (g) 13.03 g
Vitamin A (IU) 34665 IU
Vitamin C (mg) 13.4 mg
Calcium (mg) 1592 mg
Iron (mg) 21.12 mg
Potassium (mg) 1883 mg
TOP