Πασχαλινό Tσουρέκι

Πασχαλινό Tσουρέκι

  • Μερίδες 3

Συστατικά

  • 280 ml γάλα φρέσκο
  • 650 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 45 γραμμάρια μαγιά στιγμής φρέσκια
  • 2 αυγά μέτρια
  • 100 γραμμάρια Βιτάμ Kλασικό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι μαχλάπι (κοπανισμένο)
  • 1 βανίλια σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι κανουλέ (σκόνη)
  • Λίγη μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 2 κρόκοι αυγών για επάλειψη
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου
  • Βαμμένα πασχαλινά αυγά (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα ελάχιστα μέχρι να είναι χλιαρό. Το μεταφέρουμε σε μικρό μπολάκι και διαλύουμε τη μαγιά, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο με πετσέτα για 15-20 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το χυλό της μαγιάς, τη ζάχαρη, αυγά, μυρωδικά, το βιτάμ και ανακατεύουμε με το ‘γάντζο’ σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα.
  3. Μόλις ανακατευτούν καλά προσθέτουμε κουταλιά - κουταλιά το αλεύρι.
  4. Δυναμώνουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και ανακατεύουμε για ακόμα 8-10 λεπτά μέχρι να δουλευτεί καλά η ζύμη και να «τυλίγεται» γύρω από τον γάντζο.
  5. Σκεπάζουμε με πετσέτα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό να φουσκώσει.
  6. Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, πατάμε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που θέλουμε αφού χωρίσουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια. Αν κάνουμε πλεξούδες τότε το κάθε κομμάτι το χωρίζουμε σε 3 μικρότερα και πλάθουμε κορδόνια τα οποία στη συνέχεια πλέκουμε.
  7. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι για μισή ώρα περίπου. Χτυπάμε τους κρόκους με λίγο νεράκι και αλείφουμε τα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου κι αν θέλουμε τοποθετούμε ένα βαμμένο αυγό στο τσουρέκι.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 40-45 λεπτά.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 1397 kcal
Energy (kJ) 5831 kJ
Protein (g) 36.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 234.8 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 224.9 g
Sugar (g) 67.3 g
Fibre (g) 9.9 g
Fat (g) 34.6 g
Saturated fat (g) 14.5 g
Unsaturated fat (g) 6.4 g
Monounsaturated fat (g) 4.0 g
Polyunsaturated fat (g) 2.4 g
Trans fat (g) 0.1 g
Cholesterol (mg) 318 mg
Sodium (mg) 2891 mg
Salt (g) 7.23 g
Vitamin A (IU) 448 IU
Vitamin C (mg) 0.0 mg
Calcium (mg) 895 mg
Iron (mg) 11.92 mg
Potassium (mg) 504 mg
TOP