Εύκολα Τσουρεκάκια

Εύκολα Τσουρεκάκια

  • Μερίδες 5
  • Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά

Συστατικά

  • 550 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 2 μέτρια αυγά
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 ml γάλα
  • χυμός πορτοκαλιού (50 ml) & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αρωματικά σε σκόνη (μαστίχα, κακουλέ, μαχλέπι)
  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο ελαφρώς με λίγο γάλα για άλειμμα
  • φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βιτάμ με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γάλα, τον χυμό και τα αυγά χτυπημένα καλά με αυγοδάρτη και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με την μαγιά, τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Αδειάζουμε στη λακκούβα το μίγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σπάτουλα ή τα χέρια.
  3. Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί στα υγρά υλικά, πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα, την αφήνουμε στο μπολ και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει η ζύμη. Θα διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε 5 – 6 κομμάτια.
  4. Πλάθουμε κορδόνια με τη ζύμη και τυλίγουμε σαν σαλιγκάρια. Αν θέλουμε μπορούμε να πλέξουμε κοτσίδες. Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα τουλάχιστον να ξαναφουσκώσουν. Τα αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλα και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 – 35 λεπτά περίπου.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 591 kcal
Energy (kJ) 2472 kJ
Protein (g) 14.8 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 122.5 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 119.1 g
Sugar (g) 40.3 g
Fibre (g) 3.3 g
Fat (g) 4.1 g
Saturated fat (g) 1.2 g
Unsaturated fat (g) 2.3 g
Monounsaturated fat (g) 1.3 g
Polyunsaturated fat (g) 1.0 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 117 mg
Sodium (mg) 1377 mg
Salt (g) 3.44 g
Vitamin A (IU) 166 IU
Vitamin C (mg) 0.0 mg
Calcium (mg) 389 mg
Iron (mg) 5.67 mg
Potassium (mg) 186 mg
TOP