xortopitavotana

Χορτόπιτα με Φρέσκα Μυρωδικά και Βότανα

Χορτόπιτα με Φρέσκα Μυρωδικά και Βότανα

  • Μερίδες 8
  • Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά

Συστατικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο γύλλο
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 1 μάτσο φρέσκα μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 μάτσο καυκαλίθρες ψιλοκομμένες
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (6-8) ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι φρέσκος άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 αυγά
  • 1½ ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 ποτήρια γάλα 3,5% λιπαρά
  • 20 γραμμάρια λευκό σουσάμι
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Λιώστε τα 150 γρ. Βιτάμ, αλείψτε ένα μέτριο ταψί και τοποθετήστε 1 φύλλο χωριάτικο, στη συνέχεια αλείψτε την επάνω πλευρά του φύλλου και πάλι με λιωμένο Βιτάμ. Τοποθετήστε ακόμη ένα φύλλο.
  2. Ρίξτε μία πετσέτα καθαρή επάνω από το ταψί για να μην ξεραθεί το φύλλο και στη συνέχεια πλύντε και ψιλοκόψτε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
  3. Ρίξτε τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα μαζί με 100 γρ. Βιτάμ, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  4. Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα, αφήστε το να βράσει και προσθέστε το σιμιγδάλι, συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να γίνει σαν κρέμα.
  5. Στη συνέχεια όταν τα λαχανικά πιούν τα υγρά τους, ρίξτε την κρέμα του σιμιγδαλιού μέσα και συνεχίστε το ανακάτεμα, μέχρι να γίνει αφράτη η γέμιση της χορτόπιτας.
  6. Βγάλτε τη γέμιση από τη φωτιά, αφήστε να κρυώσει λίγο και προσθέστε τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατέψτε καλά.
  7. Τέλος, ρίξτε τη γέμιση στο ταψί, κλείστε με τις γωνίες που περισσεύουν, τοποθετήστε άλλα δύο φύλλα επάνω από τη γέμιση, με τον ίδιο τρόπο, όπως κάναμε στην αρχή, λιπαίνοντας καλά με το Βιτάμ το τελευταίο φύλλο, ξακρίστε ό,τι φύλλο περισσεύει και πουδράρετε με μαύρο ή λευκό σουσάμι.
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180ο για 35-40 λεπτά.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 114 kcal
Energy (kJ) 474 kJ
Protein (g) 6.4 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 7.9 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 7.2 g
Sugar (g) 5.7 g
Fibre (g) 0.8 g
Fat (g) 6.3 g
Saturated fat (g) 2.6 g
Unsaturated fat (g) 3.2 g
Monounsaturated fat (g) 2.0 g
Polyunsaturated fat (g) 1.2 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 90 mg
Sodium (mg) 94 mg
Salt (g) 0.24 g
Vitamin A (IU) 562 IU
Vitamin C (mg) 3.7 mg
Calcium (mg) 153 mg
Iron (mg) 1.13 mg
Potassium (mg) 215 mg
TOP