kreatopitamizithra

Κρεατόπιτα με μυζήθρα Κρήτης

Κρεατόπιτα με μυζήθρα Κρήτης

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος μαγειρέματος 60 λεπτά

Συστατικά

  • 3/4 ποτήρι νερό
  • 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1/2 μικρό ποτήρι ρακί
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο χρειαστεί για να γίνει μια ελαστική ζύμη και ν’ ανοίγει εύκολα σε φύλλο
  • 1 κιλό ψητό ή βρασμένο αρνί ή κατσίκι
  • 1 κιλό τυρί μυζήθρα Κρήτης γλυκιά
  • 3 κουταλιές στάκα
  • 3 κουταλιές Βιτάμ Culinesse
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • λευκό σουσάμι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • Βιτάμ Culinesse για το ταψί

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο ανακατεύοντας τα υλικά και ζυμώνοντας καλά με τα χέρια μας. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για ½ ώρα τουλάχιστον.
  2. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας και ανοίγουμε 2 φύλλα με τον πλάστη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο σε ταψί αλειμμένο με Βιτάμ Culinesse.
  4. Αφαιρούμε τα κόκαλα από το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  5. Χτυπάμε τα αυγά και τα αναμιγνύουμε με τη μυζήθρα, τη στάκα, το Βιτάμ Culinesse, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  6. Απλώνουμε σε μια στρώση το μισό μίγμα της μυζήθρας, από πάνω το ψιλοκομμένο αρνί και τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της μυζήθρας.
  7. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρνώντας τις άκρες του, που περισσεύουν, προς τα μέσα.
  8. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο Βιτάμ Culinesse και ένα αυγό χτυπημένο, τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τη ζύμη για να μην ανοίξει και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά η πίτα.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 807 kcal
Energy (kJ) 3376 kJ
Protein (g) 38.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 78.9 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 76.2 g
Sugar (g) 2.0 g
Fibre (g) 2.7 g
Fat (g) 36.6 g
Saturated fat (g) 22.3 g
Unsaturated fat (g) 12.0 g
Monounsaturated fat (g) 10.3 g
Polyunsaturated fat (g) 1.7 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 173 mg
Sodium (mg) 908 mg
Salt (g) 2.27 g
Vitamin A (IU) 1121 IU
Vitamin C (mg) 0.1 mg
Calcium (mg) 777 mg
Iron (mg) 2.17 mg
Potassium (mg) 268 mg
TOP