tsouknidopita

Τσουκνιδόπιτα

Τσουκνιδόπιτα

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος μαγειρέματος 60 λεπτά

Συστατικά

  • 700 γραμμάρια τσουκνίδες
  • 300 γραμμάρια άγρια χόρτα (λάπατα, ζοχοί, σέσκουλα)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο όπως στη χωριάτικη
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι μάραθος
  • 1 ματσάκι φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός
  • 1 ματσάκι δυόσμος
  • 1/2 ποτήρι δυόσμος
  • 250 γραμμάρια τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές της σούπας τραχανά
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 δόση για χωριάτικο φύλλο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το άνοιγμα του φύλλου
  • Βιτάμ λιωμένο για το ταψί

Οδηγίες

  1. Φοράμε πλαστικά γάντια και καθαρίζουμε προσεχτικά τις τσουκνίδες, κρατώντας τα φύλλα και τις κορφές. Χοντροκόβουμε τα χόρτα.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε στην αρχή τα κρεμμυδάκια με το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τις τσουκνίδες και τα χόρτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος από τα χόρτα και να μαλακώσουν.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τα αβγά, πιπέρι, τον τραχανά και τη φέτα σε κομματάκια.
  4. Ανοίγουμε τα δυό πρώτα φύλλα και τα στρώνουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με Βιτάμ αφού πρώτα τα βιταμώσουμε ξεχωριστά. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, που θα στρώσουμε ζαρωμένα.
  5. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την αλείφουμε με Βιτάμ, τη ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε ζεστό φούρνο γύρω στη 1 ώρα περίπου.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 89 kcal
Energy (kJ) 373 kJ
Protein (g) 5.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 2.6 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 2.2 g
Sugar (g) 1.6 g
Fibre (g) 0.4 g
Fat (g) 6.5 g
Saturated fat (g) 4.1 g
Unsaturated fat (g) 2.0 g
Monounsaturated fat (g) 1.6 g
Polyunsaturated fat (g) 0.4 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 65 mg
Sodium (mg) 313 mg
Salt (g) 0.78 g
Vitamin A (IU) 379 IU
Vitamin C (mg) 4.2 mg
Calcium (mg) 139 mg
Iron (mg) 0.59 mg
Potassium (mg) 73 mg
TOP