kotopoulolemonatopligouri

Κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι και ελιές

Κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι και ελιές

  • Μερίδες 6

Συστατικά

  • 1 μέτριο κοτόπουλο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • μερικές πράσινες ελιές ξαλμυρισμένες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
  • χυμός λεμονιού από 1 λεμόνι
  • φρέσκο ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • 1/2 ποτήρι Βιτάμ Culinesse
  • λίγο αλεσμένο κόλιαντρο
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 300 γραμμάρια πλιγούρι
  • 0,4 λίτρο ζωμός κοτόπουλου καυτός
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Οδηγίες

  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  2. Ζεσταίνουμε το Βιτάμ Culinesse σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κοτόπουλο, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και όταν μαραθούν ρίχνουμε το κοτόπουλο, το ξύσμα λεμονιού και το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί  και ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί το κοτόπουλο.
  4. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε  να σιγοβράσει περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα του. Προσθέτουμε τις ελιές τα τελευταία 5 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα.
  5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το πλιγούρι: το μουλιάζουμε στον καυτό ζωμό για 30 περίπου λεπτά. Το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το ζωμό, ανακατεύοντας συχνά.
  6. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο λίγο πλιγούρι και από πάνω σερβίρουμε το κοτόπουλο με τις ελιές και την σάλτσα του. Πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με μαϊντανό.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 411 kcal
Energy (kJ) 1721 kJ
Protein (g) 31.8 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 3.2 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 2.7 g
Sugar (g) 1.0 g
Fibre (g) 0.5 g
Fat (g) 28.5 g
Saturated fat (g) 8.1 g
Unsaturated fat (g) 17.9 g
Monounsaturated fat (g) 11.7 g
Polyunsaturated fat (g) 6.1 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 157 mg
Sodium (mg) 432 mg
Salt (g) 1.08 g
Vitamin A (IU) 1669 IU
Vitamin C (mg) 14.8 mg
Calcium (mg) 33 mg
Iron (mg) 2.83 mg
Potassium (mg) 462 mg
TOP