spanakiograten

Σπανάκι ογκρατέν

Σπανάκι ογκρατέν

  • Μερίδες 6
  • Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά

Συστατικά

  • 150 γραμμάρια τριμμένο ανθότυρο
  • 2 αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 50 γραμμάρια τριμμένο τυρί γραβιέρα
  • 1/2 ποτήρι κρέμα γάλακτος
  • 2 φέτες μπέικον
  • 3 κουταλιές Βιτάμ Culinesse
  • 500 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι
  • 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φακελάκι πουρέ πατάτας
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • αλεσμένο μπαχάρι

Οδηγίες

  1. Ψιλοκόβουμε και ζεματίζουμε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού μέχρι να ξεπαγώσει.
  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον με μία κουταλιά Βιτάμ Culinesse και προσθέτουμε το σπανάκι, το πιπέρι και το μπαχάρι να σοταριστούν κι αυτά για μερικά λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το ανθότυρο και τους κύβους, ανακατεύουμε μέχρι οι κύβoι να διαλυθούν και το τυρί να λειώσει, και μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και άφησε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με 1 φλιτζάνι νερό και ρίζνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, τον πουρέ, το υπόλοιπο Bιτάμ Culinesse και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα ανακατεύοντας πιο ζωηρά, ρίχνουμε μέσα και τη μισή γραβιέρα, και αφήνουμε το μείγμα του πουρέ να κρυώσει.
  6. Στρώνουμε σε ρηχό πυρίμαχο σκεύος το μείγμα σπανακιού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και από πάνω στρώνουμε το μείγμα του πουρέ κάνοντας ανάγλυφα σχέδια με ένα κουτάλι ή σχηματίζοντας ροζέτες σε όλη την επιφάνεια με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  7. Βάζουμε το πυρίμαχο σκεύος για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι το σπανάκι ογκρατέν να κάνει κρούστα στην επιφάνεια, και σερβίρουμε αμέσως.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 264 kcal
Energy (kJ) 1103 kJ
Protein (g) 16.7 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 6.3 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 3.8 g
Sugar (g) 2.8 g
Fibre (g) 2.5 g
Fat (g) 19.7 g
Saturated fat (g) 10.1 g
Unsaturated fat (g) 8.0 g
Monounsaturated fat (g) 6.4 g
Polyunsaturated fat (g) 1.6 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 119 mg
Sodium (mg) 424 mg
Salt (g) 1.06 g
Vitamin A (IU) 10329 IU
Vitamin C (mg) 5.3 mg
Calcium (mg) 406 mg
Iron (mg) 2.25 mg
Potassium (mg) 430 mg
TOP