agkinaresogkraten

Αγκινάρες ογκρατέν με σάλτσα

Αγκινάρες ογκρατέν με σάλτσα

  • Μερίδες 6
  • Χρόνος προετοιμασίας 25 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 20 λεπτά

Συστατικά

  • 6 μεγάλες αγκινάρες
  • 1 κουταλάκι ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 1½ ποτήρι τριμμένα τυριά (γκούντα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
  • ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πακέτο Βιτάμ
  • 1 κουταλιά ξίδι κρασιού
  • χυμός λεμονιού από 1/2 λεμόνι
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • αλεσμένο μαύρο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Καθάρισε πρώτα τις αγκινάρες από τα εξωτερικά σκληρά (και ίσως χαλασμένα) φύλλα και το χνουδωτό μέρος τους, κόψ’ τες σε τέταρτα και τρίψ’ τες με χυμό λεμονιού, ώστε να μη μαυρίσουν.
  2. Σόταρε στη συνέχεια τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο σε μια κατσαρόλα με 2 κουταλιές Βιτάμ και ύστερα πρόσθεσε τις αγκινάρες, 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι… Άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά και βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Μετάφερε τις αγκινάρες με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (κρατώντας λίγο από το υγρό τους) και από πάνω βάλε τις φέτες του ζαμπόν που τις έχεις κόψει σε 6 λωρίδες την καθεμία.
  4. Χτύπα σε ένα μπολ το γάλα και το αυγό, πασπάλισε τις αγκινάρες με τα τυριά και περίχυσέ τες με το μείγμα του γάλακτος. Έτσι, όταν τις ψήσεις στη συνέχεια για 20 λεπτά περίπου σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, θα γίνουν ογκρατέν!
  5. Για τη σάλτσα… Όσο ψήνονται οι αγκινάρες, βράσε σε μια μικρή κατσαρόλα το ξύδι και 3 κουταλιές από το υγρό από τις αγκινάρες που φύλαξες, μέχρι να μείνουν 2 κουταλιές υγρό περίπου. Τότε, τράβηξε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε σταδιακά το Bιτάμ.
  6. Μόλις βγάλεις το ταψί από το φούρνο, περιχύνεις με τη σάλτσα και οι αγκινάρες ογκρατεν είναι έτοιμες για σερβίρισμα.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 171 kcal
Energy (kJ) 715 kJ
Protein (g) 10.6 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 2.7 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 2.6 g
Sugar (g) 2.3 g
Fibre (g) 0.1 g
Fat (g) 13.0 g
Saturated fat (g) 7.9 g
Unsaturated fat (g) 4.3 g
Monounsaturated fat (g) 3.7 g
Polyunsaturated fat (g) 0.6 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 74 mg
Sodium (mg) 260 mg
Salt (g) 0.65 g
Vitamin A (IU) 477 IU
Vitamin C (mg) 0.6 mg
Calcium (mg) 288 mg
Iron (mg) 0.46 mg
Potassium (mg) 108 mg
TOP