keikdamaskino

Κέικ Δαμάσκηνο

Κέικ Δαμάσκηνο

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος μαγειρέματος 70 λεπτά

Συστατικά

  • 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 60 γραμμάρια Βιτάμ
  • 1 ποτήρι γάλα
  • 1 ποτήρι μαύρη ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 16 γραμμάρια Βανιλέτα
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 350 γραμμάρια δαμάσκηνα (μπορούν να είναι φρέσκα ή αποξηραμένα, αν είναι φρέσκα κόψτε τα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια)
  • 60 γραμμάρια Βιτάμ
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • 130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και αλείφουμε με Βιτάμ μία τετράγωνη φόρμα (30x30cm).
  2. Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι. Αναμιγνύουμε τη μαγιά, με 1/2 κούπα ζεστό γάλα, 2 κ.γ. ζάχαρη και άλλα 2 αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (7-10 λεπτά).
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το προζύμι, τα αυγά, τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ζεστό γάλα με τη μαύρη ζάχαρη και τη βανίλια. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει μέχρι να γίνει διπλάσια (αυτό διαρκεί 40 λεπτά περίπου).
  4. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, την τοποθετούμε σε μια φόρμα ψησίματος και ρίχνουμε τα δαμάσκηνα από πάνω.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά για το crumble σε ένα μπολ και αναμιγνύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ανακατευτούν καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και σερβίρουμε.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 349 kcal
Energy (kJ) 1458 kJ
Protein (g) 11.5 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 67.4 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 63.9 g
Sugar (g) 16.7 g
Fibre (g) 3.5 g
Fat (g) 3.7 g
Saturated fat (g) 1.2 g
Unsaturated fat (g) 1.9 g
Monounsaturated fat (g) 1.3 g
Polyunsaturated fat (g) 0.7 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 76 mg
Sodium (mg) 32 mg
Salt (g) 0.08 g
Vitamin A (IU) 256 IU
Vitamin C (mg) 3.1 mg
Calcium (mg) 51 mg
Iron (mg) 1.25 mg
Potassium (mg) 222 mg
TOP