keikkarpathion

Κέικ Καρπαθίων

Κέικ Καρπαθίων

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 5 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 25 λεπτά

Συστατικά

  • 1 ποτήρι νερό
  • 170 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 λίτρο γάλακτος
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 170 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε 125γρ Βιτάμ και αλάτι. Το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ στο βραστό μείγμα και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι η ζύμη να γίνει γυαλιστερή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  2. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Όταν κρυώσει ελαφρώς, προσθέτουμε τα αυγά ξεχωριστά και ανακατεύουμε συνεχώς.
  3. Αλείφουμε δύο πανομοιότυπες φόρμες, διαμέτρου 22x27 cm, με Βιτάμ και τις καλύπτουμε με ένα λεπτό στρώμα  ζύμης. Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 200°C. Δεν ανοίγουμε το φούρνο για τα πρώτα 15 λεπτά του ψησίματος, γιατί η πίτα θα πέσει.
  4. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βράζουμε 3/4 λίτρο γάλακτος με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τους κρόκους αυγών με το αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα σε ένα ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο βραστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε το βρασμένο μείγμα να κρυώσει.
  5. Αναμιγνύουμε το μαλακό Βιτάμ προσθέτοντας σταδιακά το κρύο μείγμα.
  6. Το έτοιμο μείγμα το απλώνουμε στο μισό του κέικ και το καλύπτουμε με το δεύτερο μισό. Πιέζουμε προς τα κάτω ελαφρά και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 285 kcal
Energy (kJ) 1191 kJ
Protein (g) 8.3 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 51.5 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 50.6 g
Sugar (g) 25.2 g
Fibre (g) 0.9 g
Fat (g) 4.9 g
Saturated fat (g) 1.6 g
Unsaturated fat (g) 2.9 g
Monounsaturated fat (g) 1.9 g
Polyunsaturated fat (g) 1.0 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 184 mg
Sodium (mg) 83 mg
Salt (g) 0.21 g
Vitamin A (IU) 258 IU
Vitamin C (mg) 0.0 mg
Calcium (mg) 65 mg
Iron (mg) 1.16 mg
Potassium (mg) 85 mg
TOP