tartampananasokolata

Τάρτα με καραμελωμένη μπανάνα και σοκολάτα

Τάρτα με καραμελωμένη μπανάνα και σοκολάτα

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 30 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής 30 λεπτά

Συστατικά

  • 2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό παγωμένο
  • 1 αυγό (ή 2 κρόκοι αυγών)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • Βιτάμ για το άλειμμα του ταψιού
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα
  • 150 γραμμάρια γάλα
  • 1 βανίλια
  • 20 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
  • 1 ποτήρι μικρό (σφινάκι) ρούμι
  • 4 μπανάνες
  • 50 γραμμάρια Βιτάμ
  • 75 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • χυμός πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
  • λιωμένο Βιτάμ για την ταρτιέρα

Οδηγίες

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα.
  2. Ρίχνουμε το Βιτάμ κομμένο σε μικρά κυβάκια και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια θριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (Αν δυσκολευόμαστε προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό.)
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο και όπως είναι τυλιγμένη στη μεμβράνη την ανοίγουμε σε φύλλο με τον χοντρό πλάστη.
  4. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, ξεκολάμε τη μια πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την πάνω πλευρά της μεβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα. (Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλα μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τειχώματα.)
  5. Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια πριν απλώσουμε πάνω στη ζύμη την γέμιση.
  6. Αλείφουμε με Βιτάμ μια ταρτιέρα και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και τα τειχώματα.
  7. Τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι και γεμίζουμε τον πάτο με φασόλια ή ρεβύθια.
  8. Ψήνουμε τη ζύμη σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει.
  9. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το Βιτάμ μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα και μόλις κάψει βάζουμε τις μπανάνες ολόκληρες.
  10. Σοτάρουμε κι από τις δυό πλευρές μέχρι να ροδίσουν οι μπανάνες, σβήνουμε με το ρούμι και το πορτοκάλι και μόλις εξατμιστούν τις κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  11. Σε μπεν-μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά της σος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  12. Στρώνουμε τις μπανάνες πάνω στη ζύμη και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 135 kcal
Energy (kJ) 563 kJ
Protein (g) 2.2 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 21.4 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 19.5 g
Sugar (g) 16.1 g
Fibre (g) 1.9 g
Fat (g) 5.0 g
Saturated fat (g) 2.7 g
Unsaturated fat (g) 1.8 g
Monounsaturated fat (g) 1.5 g
Polyunsaturated fat (g) 0.3 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 24 mg
Sodium (mg) 33 mg
Salt (g) 0.08 g
Vitamin A (IU) 82 IU
Vitamin C (mg) 2.7 mg
Calcium (mg) 40 mg
Iron (mg) 0.92 mg
Potassium (mg) 205 mg
TOP