tartalemoniou

Τάρτα λεμονιού

Τάρτα λεμονιού

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος μαγειρέματος 65 λεπτά
  • Χρόνος ψύξης 120 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής 30 λεπτά

Συστατικά

  • 350 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
  • 200 γραμμάρια Βιτάμ
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 6 αυγά
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 0,09 λίτρα χυμός λεμονιού (από 3 λεμόνια)
  • 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο ξύσμα λεμονιού (από 3 λεμόνια)
  • 0,18 λίτρα κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά

Οδηγίες

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Κόβουμε το Βιτάμ σε μικρούς κύβους και το τρίβουμε με το αλεύρι. Ρίχνουμε τους κρόκους και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά για πολύ λίγο. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη ή τη βάζουμε μέσα σε μια σακούλα και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  2. Πουδράρουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψί το οποίο έχουμε αλείψει με Βιτάμ. Αφαιρούμε τα περισσεύματα της ζύμης. Τρυπάμε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι.
  3. Με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα για λίγο. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και τη χτυπάμε ελαφρά έως ότου ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα.
  4. Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 160 °C.
  5. Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε μέσα φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  7. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνειά της με λίγο ασπράδι αβγού. Ρίχνουμε προσεκτικά μέσα τη γέμιση.
  8. Ψήνουμε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου.
  9. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες.
  10. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 349 kcal
Energy (kJ) 1459 kJ
Protein (g) 9.4 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 58.5 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 57.4 g
Sugar (g) 30.9 g
Fibre (g) 1.1 g
Fat (g) 8.4 g
Saturated fat (g) 3.3 g
Unsaturated fat (g) 2.8 g
Monounsaturated fat (g) 1.8 g
Polyunsaturated fat (g) 1.0 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 187 mg
Sodium (mg) 78 mg
Salt (g) 0.20 g
Vitamin A (IU) 250 IU
Vitamin C (mg) 3.8 mg
Calcium (mg) 34 mg
Iron (mg) 1.18 mg
Potassium (mg) 113 mg
TOP