glukiakolokithopita

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά
  • Χρόνος αναμονής 30 λεπτά

Συστατικά

  • 100 γραμμάρια Βιτάμ κλασσικό
  • 2 κιλά κόκκινη κολοκύθα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιές του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 100 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (προαιρετικά)
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 γραμμάρια Βιτάμ λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1,5 ποτήρια νερό
  • 300 γραμμάρια κορν-φλάουερ για το άνοιγμα των φύλλων

Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε την κολοκύθα από τα εξωτερικά σκληρά φλούδια της, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε βραστό νερό για 35 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, έως ότου μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τη βρασμένη κολοκύθα.
  2. Αφού φύγουν τα πολλά νερά, την τοποθετούμε μέσα στο σουρωτήρι και τη σκεπάζουμε με ένα πιάτο, βάζοντάς επάνω του κάτι πολύ βαρύ για να την πιέζει (ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά). Την αφήνουμε έτσι για 1 ώρα τουλάχιστον.
  3. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το λιωμένο Βιτάμ, και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Έπειτα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Παράλληλα, ρίχνουμε την κολοκύθα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το Βιτάμ, το μέλι, την κανέλα και την καρυδόψιχα.
  4. Ανοίγουμε 2 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού μας, το οποίο προηγουμένως έχουμε αλείψει με Βιτάμ. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε πάνω του τη γέμιση. Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο και ραντίζουμε την πίτα με λίγο Βιτάμ. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα κομμάτια του φύλλου που περισσεύουν από το ταψί.
  5. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου. Μπορούμε να τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα, με μέλι ή ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 417 kcal
Energy (kJ) 1744 kJ
Protein (g) 7.7 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 90.2 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 84.5 g
Sugar (g) 7.4 g
Fibre (g) 5.7 g
Fat (g) 3.6 g
Saturated fat (g) 0.4 g
Unsaturated fat (g) 2.9 g
Monounsaturated fat (g) 0.5 g
Polyunsaturated fat (g) 2.4 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 0 mg
Sodium (mg) 121 mg
Salt (g) 0.30 g
Vitamin A (IU) 17862 IU
Vitamin C (mg) 35.4 mg
Calcium (mg) 204 mg
Iron (mg) 2.27 mg
Potassium (mg) 671 mg
TOP