kastanopita

Καστανόπιτα

Καστανόπιτα

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Συστατικά

  • 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1250 γραμμάρια γάλα φρέσκο
  • 125 γραμμάρια ζάχαρη
  • 120 γραμμάρια Βιτάμ σε κύβους
  • 100 γραμμάρια Βιτάμ λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 2 βανίλιες
  • 500 γραμμάρια φύλλο κρούστας ψιλό
  • 400 γραμμάρια έτοιμα βρασμένα κάστανα κομμένα σε κύβους μέτριους
  • 600 γραμμάρια ζάχαρη
  • 350 γραμμάρια νερό
  • 1/2 λεμόνι φρέσκο
  • χυμός λεμονιού (από 1 λεμόνι φρέσκο)
  • 2 σφινάκια λικέρ αμυγδάλου

Οδηγίες

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου δέσει ελαφρά.
  2. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνουμε τα αβγά με χαμηλή ροή. Προσθέτουμε το Βιτάμ και τα κάστανα, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  3. Αλείφουμε ένα ταψί με λίγη μαργαρίνη και τοποθετούμε σταυρωτά τα μισά φύλλα, ραντίζοντας κάθε στρώση με Βιτάμ. Αδειάζουμε την κρέμα κάστανου και τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα, κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.
  4. Χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες στο ταψί, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο σε μέτρια θερμοκρασία για 40-45 λεπτά. Μόλις ψηθεί αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  5. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ σκεύος και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.
  6. Περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω από την κρύα καστανόπιτα.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 391 kcal
Energy (kJ) 1632 kJ
Protein (g) 6.9 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 78.9 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 78.8 g
Sugar (g) 78.8 g
Fibre (g) 0.1 g
Fat (g) 6.3 g
Saturated fat (g) 3.0 g
Unsaturated fat (g) 2.5 g
Monounsaturated fat (g) 1.9 g
Polyunsaturated fat (g) 0.7 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 99 mg
Sodium (mg) 89 mg
Salt (g) 0.22 g
Vitamin A (IU) 328 IU
Vitamin C (mg) 1.2 mg
Calcium (mg) 157 mg
Iron (mg) 0.49 mg
Potassium (mg) 202 mg
TOP