galatopitameportokali

Γαλατόπιτα με πορτοκάλι

Γαλατόπιτα με πορτοκάλι

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Συστατικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 1/4 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ
  • 1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
  • αλεύρι για το άνοιγμα
  • 1/2 ποτήρι λιωμένο Βιτάμ για το άνοιγμα των φύλλων
  • 100 γραμμάρια Βιτάμ soft
  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 ποτήρια ψιλό σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες
  • φρέσκο ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 1/2 πορτοκάλι)
  • 5 αυγά
  • 1/2 ποτήρι Βιτάμ soft
  • καστανή ζάχαρη για την κρούστα
  • Βιτάμ λιωμένο για το ταψί
  • αλεσμένη κανέλα για το πασπάλισμα

Οδηγίες

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και λίγο νερό.
  3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρουμε μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μια ώρα.
  4. Τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη και από τις δυό πλευρές της.
  5. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάζουμε τα 100γρ Βιτάμ, τη ζάχαρη και το γάλα.
  6. Βράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  7. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και χτυπάμε με το σύρμα της κουζίνας. Μόλις πήξει ελαφρά η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  8. Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  9. Αλείφουμε με Βιτάμ ένα στρογγυλό ταψί και απλώνουμε τα δυό χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τειχώματα.
  10. Απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και γυρίζουμε τα φύλλα που περίσσεψαν σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
  11. Περιχύνουμε με το μισό φλιτζάνι Βιτάμ, πασπαλίζουμε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώμε την πίτα ζεστή, πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 346 kcal
Energy (kJ) 1445 kJ
Protein (g) 15.1 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 48.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 46.6 g
Sugar (g) 10.3 g
Fibre (g) 1.4 g
Fat (g) 9.7 g
Saturated fat (g) 4.7 g
Unsaturated fat (g) 3.9 g
Monounsaturated fat (g) 2.7 g
Polyunsaturated fat (g) 1.1 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 128 mg
Sodium (mg) 130 mg
Salt (g) 0.32 g
Vitamin A (IU) 481 IU
Vitamin C (mg) 0.0 mg
Calcium (mg) 252 mg
Iron (mg) 1.16 mg
Potassium (mg) 358 mg
TOP