pitamedamaskina

Πίτα με δαμάσκηνα

Πίτα με δαμάσκηνα

  • Μερίδες 10
  • Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος 40 λεπτά

Συστατικά

  • 340 γραμμάρια (2 ποτήρια) αλεύρι
  • 80 γραμμάρια (1/3 ποτήρι) ζάχαρη
  • 1/2 ποτήρι γάλα
  • 2 αυγά
  • 20 γραμμάρια μαγιά
  • 50 γραμμάρια Βιτάμ soft
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γραμμάρια (1 ποτήρι) ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 700 γραμμάρια δαμάσκηνα
  • 50 γραμμάρια ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • τριμμένη φρυγανιά για την φόρμα

Οδηγίες

  1. Προετοιμάζουμε το προζύμι. Ρίχνουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αλεύρι και λίγο ζεστό γάλα, έτσι ώστε το προζύμι να έχει την ίδια πυκνότητα με την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
  2. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και το αλάτι στο μπολ. Ρίχνουμε το προζύμι και το υπόλοιπο γάλα. Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί στο μίξερ. Στο τέλος της ανάμειξης, προσθέτουμε το λιωμένο Βιτάμ. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει.
  3. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια  αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σας.
  4. Αλείφουμε ένα δίσκο (μεγέθους 22x28cm) με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Το αφήνουμε στην άκρη.
  5. Κόβουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους. Τα τοποθετούμε στη ζύμη με το δέρμα τους προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και βάζουμε τη φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 170°C.
  6. Προετοιμάζουμε την επικάλυψη. Λιώνουμε την άχνη ζάχαρη με το νερό έτσι ώστε να έχουμε ένα μαλακό και παχύ μείγμα. Ρίχνουμε την επικάλυψη πάνω από το ελαφρώς κρύο κέικ.
Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία

Διατροφικά στοιχεία
Ποσότητα ανά μερίδα
Ποσότητα ανά μερίδα
Nutrient Type Value
Energy (kcal) 319 kcal
Energy (kJ) 1333 kJ
Protein (g) 7.5 g
Carbohydrate incl. fibre (g) 63.3 g
Carbohydrate excl. fibre (g) 60.3 g
Sugar (g) 35.0 g
Fibre (g) 3.0 g
Fat (g) 4.6 g
Saturated fat (g) 0.9 g
Unsaturated fat (g) 3.3 g
Monounsaturated fat (g) 2.3 g
Polyunsaturated fat (g) 1.0 g
Trans fat (g) 0.0 g
Cholesterol (mg) 44 mg
Sodium (mg) 444 mg
Salt (g) 1.11 g
Vitamin A (IU) 309 IU
Vitamin C (mg) 6.3 mg
Calcium (mg) 153 mg
Iron (mg) 2.15 mg
Potassium (mg) 232 mg
TOP