Μαργαρίνη: Μύθοι & αλήθειες

Μαργαρίνη: Μύθοι & αλήθειες

Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για τις μαργαρίνες. Είναι αναμενόμενο να προκαλείται σύγχυση για το τι ισχύει τελικά και τι όχι.

-Οι μαργαρίνες περιέχουν τρανς λιπαρά

Οι μαργαρίνες έχουν κατηγορηθεί πολύ και έχουν αποκτήσει κακή φήμη, κυρίως λόγω των τρανς λιπαρών. Η αλήθεια είναι πως, εδώ και περίπου 20 χρόνια στην Ελλάδα, οι μαργαρίνες έχουν απαλλαγεί από τα τρανς λιπαρά που δημιουργούνταν κατά τη διαδικασία της υδρογόνωσης, η οποία έχει καταργηθείστην παραγωγή τους

-Τα μυρμήγκια δεν αγγίζουν τη μαργαρίνη

Κάποιοι που ψάχνουν να προσάψουν κάτι αρνητικό στις μαργαρίνες προβάλουν σαν επιχείρημα ότι τα μυρμήγκια δεν πλησιάζουν τη μαργαρίνη, αλλά τρώνε το αγελαδινό βούτυρο. Αυτό εξηγείται από τον εξής απλό λόγο:

Τα μυρμήγκια ελκύονται από τα ζωικά λιπαρά που περιέχονται στο βούτυρο.Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από έλαια φυτικής προέλευσης και δεν περιέχει ζάχαρη, κάτι που δεν ενδιαφέρει τα μυρμήγκια. Ενδιαφέρει όμως όσους ανθρώπους προσέχουν την υγεία τους και προσπαθούν να ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

-Όσο για τον κλασσικό μύθο ότι η μαργαρίνη «απέχει μόνο ένα μόριο από το πλαστικό» σίγουρα είναι κάτι που δεν ευσταθεί. Πρόκειται για κάκιστη παραπληροφόρηση που διαστρεβλώνει την επιστήμη. Τα πλαστικά αποτελούνται από μια αλληλουχία μορίων που λέγονται πολυμερή, ενώ η μαργαρίνη είναι ένα μείγμα λαδιού με νερό. Δεν υπάρχει καμία χημική ομοιότητα μεταξύ αυτών των δύο. Αλλά ακόμα κι αν δυο ουσίες είχαν χημική δομή με διαφορά ενός μορίου, αυτό δε σημαίνει ότι θα είχαν και τις ίδιες ιδιότητες. Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τη διαφορά είναι το υπεροξείδιο του υδρογόνου H2O2(το γνωστό μας οξυζενέ). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι απέχει ένα μόριο από το νερό (Η2Ο). Αυτή η διαφορά, όμως, του ενός μορίου προσδίδει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες στην κάθε ουσία, τις οποίες όλοι μπορούμε άμεσα να τις αντιληφθούμε.

TOP