Στα καλά λιπαρά λέμε ναι

Στα καλά λιπαρά λέμε ναι

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς αφορισμούς σε σχέση με τα λιπαρά. «Θα αρχίσω δίαιτα και θα κόψω τα γλυκά και τα λιπαρά», «τα λιπαρά ευθύνονται για την παχυσαρκία», «μ’ αρέσει η γεύση τους, αλλά θα πρέπει να τα κόψω μαχαίρι για να καταφέρω να αδυνατίσω», «τα λιπαρά κάνουν κακό στην καρδιά», είναι μερικές από τις απόψεις που ακούγονται για την βασική αυτή κατηγορία θρεπτικών συστατικών.

Η επιστημονική όμως κοινότητα υποστηρίζει ότι τα λιπαρά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς είναι βασική πηγή ενέργειας. Αρκεί βέβαια να μπορούμε να διακρίνουμε τα «καλά» από τα «κακά» λιπαρά και να μάθουμε και εμείς αλλά και τα παιδιά μας να προτιμούμε τα πρώτα και να αποφεύγουμε τα δεύτερα.


Ποια ονομάζουμε «κακά» λιπαρά;


Τα λιπαρά που πρέπει να περιορίσουμε είναι τα κορεσμένα και τα τρανς, τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως για παράδειγμα το αγελαδινό βούτυρο, αλλά και σε παρασκευάσματα που περιέχουν ζωικά λιπαρά. Κι αυτό γιατί αυξάνουν την «κακή» LDL-χοληστερίνη, κύριο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.


Και τα «καλά» λιπαρά;


Πρόκειται για τα μονοακόρεστα, που υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο, και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πλούσιες στα οποία είναι οι μαργαρίνες.

Στα λιπαρά αυτά συγκαταλέγονται και τα ω-3 και ω-6, τα οποία λέγονται και «απαραίτητα», καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσω της διατροφής. Τα λιπαρά αυτά τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών του, ενώ συνθέτει από αυτά άλλες ενώσεις που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της φυσιολογικής πήξης του αίματος, στη ρύθμιση της «κακής» χοληστερόλης (LDL-χοληστερόλη) και των τριγλυκεριδίων και στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τρόφιμα που περιέχουν «καλά» λιπαρά, όπως τα φυτικά έλαια και οι μαργαρίνες, περιέχουν επίσης και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E οι οποίες είναι και αυτές απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

TOP